Naslovna Vijesti Akademik Zukorlić na postavljanju kamena temeljca za džamiju u Ribariću

Akademik Zukorlić na postavljanju kamena temeljca za džamiju u Ribariću

2104
Objavi

Džamija koju već imaju mještani Ribarića je mnogim džematlijama udaljena par kilometara od njihovih kuća, oni su iz tog razloga željeli da ovo mjesto obogate još jednom Allahovom kućom.

Delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem i narodnim poslanikom akademikom dr. Muamerom Zukorlićem učinili su ovaj dan posebnim mještanima Ribarića.

Ašere je na početku proučio hfz dr. Haris ef. Hadžić.

U ime Medžlisa IZ-e Tutin, prisutnima se obratio glavni imam Vahjudin ef. Ćosović koji je naglasio da je ovo poseban dan za njih.

“Mi u Ribariću ove godine po drugi put postavljamo kamen temeljac za izgradnju Allahove kuće. Molim Allaha da vakife nagradi obilatom nagradom.”

U ime odbora za izgradnju džamije prisutnima se obratio Muzafer ef. Izberović ističući da će njihovom odboru biti potrebna pomoć vjernika.

“Pozivam sve vjernike da se uključe u pomaganju i doniranju izgradnje Allahovih kuća kako bismo u što kraćem roku sve završili.”

Prisutnima se obratio i narodni poslanik akademik dr. Muamer Zukorić koji je naglasio da narod ne može opstati bez vode i džamije.

“Džamije koje ovdje postoje su podaleko i zato je ovo zasigurno najvažniji dan u historiji ovog mjesta. Do sad u ovom naselju niste imali orijentaciju, nije postojao centralni orijentir. Da bi čovjek mogao živjeti i imati orijentaciju on mora imati svoj centralni orijentir, od sada će ova džamija biti vaš glavni orijentir. Od dana današnjeg ovo parče zemlje će vam biti posebno, dragocjenu i vama veoma značajno.”

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić je istakao da su vakifi ovim činom stali u saff svih vakifa i da će oni zbog ovog čina biti posebno nagrađeni.

“Iz generacije u generaciju, mi se prisjećamo našeg Gazi Isa-bega koji je prvi napravio temelj obrazovanja. Sinan beg i drugi naši vakifi koji su činili i pravili hajrate. Zahvaljujući tim vakifima i donatorima mi danas ubiramo njihove plodove, oni su nas tim činom stavili na ispit da li ćemo stati i braniti vakufe koje su nam u emanet ostavili. Nije slučajno što se vodi ovolika hajka kada je u pitanju vakufska imovina. Došli oni koji ne zaslužuju da budu na tim pozicijama i da uzmu ono što je nama na emanet ostavljeno, mi im to nećemo dozvoliti. Ovi vakifi su i ovu parcelu predali Islamskoj zajednici i ona je sada nama u emanet ostavljena, na nama je da mi to čuvamo najbolje što možemo.”

Na kraju je hfz. Abdurahman ef. Kujević je proučio dovu a nakon toga uslijedilo je postavljanje kamen temeljca.