Akademik Zukorlić od Vlade zatražio da bošnjačka dijaspora bude tretirana ravnopravno i bez diskriminacije

  484
  Objavi
  U Narodnoj skupštini Republike Srbije su danas od 16 prisustvovali članovi Vlade kojima su narodni poslanici imali prilike postavljati pitanja.
  Akademik Muamer Zukorlić postavio nekoliko pitanja, a posebno i potencirao na pitanju dijaspore i zakonskih obaveza da pripadnici bošnjačke dijaspore koja je, navodi akademik Zukorlić, veoma brojna, raspolažući podacima koji broje preko milion pripadnika bošnjačke dijaspore, bude tretirana kao dijaspora većinskog naroda, po zakonu, od strane Uprave za dijasporu. 
  Zukorlić je istakao da je očekivao da se i potpredsjednik Vlade Ivica Dačić i ministar vanjskih poslova izjasne po pitanju Uprave za dijasporu, obzirom da je, kako navodi, veliki broj predstavnika bošnjačke dijaspore zainteresiran da se programi dijaspore odnose i na njih.
  “Zaista je u pitanju milionska brojka Bošnjaka od Turske do Zapadne Evrope, od Australije do Kanade. Oni su u značajnom broju i građani ove zemlje. Oni su zainteresirani da se programi dijaspore odnose na njih. Zato, ja bih zamolio i da se Uprava za dijasporu, ali i projekti koji su predviđeni za dijasporu učine dostupnim i pripadnicima bošnjačke dijaspore. Za to postoji volja, mi kao narodni poslanici smo i njihovi narodni poslanici. Iako možda i nije bitno, ali sam veliki broj glasova na prethodnim izborima dobio u dijaspori. Tako su me i dodatno obavezali da predstavljam njihove interese, ali mislim da to pitanje nije periferno, već da je veoma važno, jer ono kako ja pokušavam da doživim državu je zapravo da je ona mehanizam i sistem koji mora dati sve od sebe da svim građanima ove zemlje, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost omogući ambijent zaštite, sigurnosti, jednakosti i na kraju krajeva zbog toga se i nalazim ovdje u ovom Parlamentu i zbog toga mi se vratio i optimizam, obzirom na dogovore koje smo postigli sa ovom Vladom i vrhom države i to je ono za šta mislim da je dobar osnov i što su pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u dijaspori shvatili, ali sada je od izuzetne važnosti da operativno kroz sve te mehanizme to i potvrdimo”, kazao je akademik Zukorlić.
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=200&v=guheQN2K8IA