Naslovna Vijesti Akademik Zukorlić: Odluka RTS-a o bosanskom jeziku protivustavna

Akademik Zukorlić: Odluka RTS-a o bosanskom jeziku protivustavna

436
Objavi

Odluku programskog savjeta Radio-televizije Srbije (RTS) koji je odbacio zahtjev Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) “da ta kuća osnuje redakciju na bosanskom jeziku, predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić ocijenio je kao protivustavnu. Dodao da je ovakav odgovor RTS-a izrazito nacionalistički.

– Srbijanski intelektualci, akademici su još u 19. vijeku, oni tako pogrešno vode raspravu o jeziku, oni i dalje misle da je SANU, da su srpske institucije i dalje najjače na Balkanu kako su bile u Jugoslaviji i da će njihova riječ biti posljednja i onda oni kažu ne priznajemo hrvatski jezik, ne priznajemo bosanski, ne priznajemo crnogorski i oni sada misle gotovo, mi iz Beograda smo glavne face, mi smo kazali da to ne priznajemo i gotovo, tako će i biti. Onda ćemo mi ovdje kod nas nametnuti tamo u entitetu RS-a ne damo bosanski jezik, prije nekoliko dana ste imali odluku savjeta RTS-a, javnog servisa koji odgovara na zahtjev BNV-a da uvede emisiju na bosanskom jeziku i o bošnjačkoj kulturi, gdje odgovara da nema potrebe jer su se konsutovali sa stručnjacima SANU-a, Matice srpske i sada stručnjaci srpskog jezika odlučuju o bosanskom jeziku. To je prvo suprotno Ustavu koji garantuje da su svi građani ravnopravni i da imaju pravo na svoj jezik, svoju kulturu, suprotno zakonu o nacionlanm manjinama, i RTS kao javni servis tako nacionalistički, banalno, tupavo daje sebi za pravo da zvanično odgovori BNV-u takve stvari. Ja sam se zgrozio, a onda pošto pratim te rasprave srpskih intelektualaca oko jezika, vi ulazite u slijepu ulicu, vi ugrožavate srpski jezik, zato što on ostaje manjina, zato što ćete vi sada da natjerate Crnu Goru, Bosnu, Hrvatsku ove srodne jezičke zemlje, prostore i nacije da fino oni naprave dogovore svoje, oni kažu ne priznajemo mi vas i tu će srpski jezik ostati crna mrlja ovdje i vi ćete zapravo presuditi sebi, kazao je akademik Zukorlić.

 

Podijelio i svoje iskustvo gostovanja na RTS-u.

– Ja sam skoro gostovao na RTS-u i pričao o bosanskom jeziku, novinarka javnog servisa za bosanski jezik kaže bošnjački jezik, ja kažem dužni ste poštivati zakon, ustav i zakon su omogućili jednoj nacionalnoj zajednici da se ona izjasni etnički i jezički, i ako je taj zakon meni priznao da je to bosanski jezik, znate šta ona meni kaže? Ja slušam naše akademike, ona ne sluša zakon, ona gazi ustav, gazi zakon, bez obzira što je to javni servis i nije privatna televizija koja sebi može dati neki komoditet. Poruka je da mi zapravo u ovoj državi imamo dvije države, imamo državu i paradržavu. Imamo jednu državu koja je od opštine do Skupštine i imamo drugu državu koja je neki dio crkve, neka akademija, neko podzemlje i vi vidite kako to funkcioniše i tamo se dobije nalog i svi uporno govore bošnjački jezik i još kažu to se tako kaže na srpskom, to su te uvrede i nepristojnosti, zaključio je akademik Zukorlić.