Naslovna Izdavaštvo Akademik Zukorlić u Sanskom Mostu – Knjigom „Academia“ želim doprinijeti obnovi naše...

Akademik Zukorlić u Sanskom Mostu – Knjigom „Academia“ želim doprinijeti obnovi naše nacionalne svijesti i elite

670
Objavi

U Sanskom Mostu je večeras (19.04.2019) u organizaciji Medžlisa IZ-e Sanski Most i Saveza nevladinih bošnjačkih organizacija, upriličena tribina na temu „Obnova bošnjačke nacionalne svijesti“.

Tribinu je otvorio, Mirsad Spahić, predsjednik Saveza bošnjačkih NVO u BiH, koji je najavio izlaganje gosta-predavača akademika Muamera Zukorlića, kao najpozvanijeg, kako je kazao, da govori na ovu temu. Prije njegovog obraćanja, u ime organizatora obratio se i glavni imam Medžlisa IZ-e Sanski Most, Mirza ef. Žerić, koji je akademiku Zukorliću također izrazio dobrodošlicu i zahvalio mu se na dolasku u Sanski Most, pogotovo na dan kada se obilježava početak genocida u Sanskom Mostu.

Interesovanje žitelja Sanskog Mosta i okolnih gradova bilo je veliko, pogotovo jer su na tribini bile dostupne knjige akademika Zukorlića Drevna Bosna i Academia, te je sala motela Oaza bila prepuna.

Akademik Zukorlić nije krio zadovoljstvo što ovu večer provodi sa braćom i sestrama Sanskog Mosta, ističući da se uvijek trudi da se odazove na poziv braće Bošnjaka ma gdje bili.

Muftija je na početku pojasnio zbog čega su odlučili sa organizatorima nasloviti ovu tribinu „obnova svijesti“, iako bi se moglo postaviti pitanje je li preče obnavljati svijest ili obnavljati državu, kulturu, obrazovanje, elitu i druge vrijednosti. Upravo u tome leži odgovor, kaže Muftija, i dodaje da ni jedna od tih obnova nije moguća bez prvobitne obnove svijesti.

Nakon svih stradanja našeg naroda, pogotovo ubijajući našu intelektualnu elitu, oduzimanjem jezika, imena i potpune dezorjentiranosti, akademik Zukorlić ističe da su Bošnjaci ipak sve više svjesni ko su i šta jesu, a još svjesniji šta nisu. No iako postoji želja za obnovom nacionalne svijesti i elite, Bošnjaci do sada nisu bili dovoljno akademski spremni odbraniti svoje identitetske korijene i vrijednosti, te ga je upravo istraživanje i želja da dođe do prave istine o nama samima, ističe Zukorlić,  dovelo do knjige Drevna Bosna.

Muftija se osvrnuo i na dio knjige koji govori o etnogenezi Bošnjaka, ističući da je istraživanje na tom polju još uvijek u toku, te da će rezultati opsežnog istraživanja biti objavljeni u nekom narednom izdanju. Obzirom da je na promociji bio prisutan i predstavnik projekta „Bošnjački DNK“ Muftija je pozvao sve prisutne da izvrše analizu DNK kako bi na što većem broju uzoraka mogli dovršiti započeto istraživanje i doći do što preciznijih podataka.

Međutim, zaključak do kojeg je došao, radeći na knjizi, jeste da na Balkanu ne postoje čisti etnogenetski kolketiviteti.

Druga knjiga akademika Zukorlića, iako na prvi pogled djeluje totalno odvojena tematikom, itekako se veže na priču o obnovi bošnjačke svijesti, jer je, kako ističe Zukorlić, obezglavljivanjem Bošnjaka, ubijanjem elita, onemogućena svaka obnova svijesti. Akademija je upravo pomoć toj obnovi intelektualne elite, kaže Zukorlić. Akademija kroz tri poglavlja govori o znanju, historijatu znanja i značajnih naučnih radnika Bošnjaka, te utemeljenju i osnivanju Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti kao krune bošnjačkih nacionalnih institucija. Kroz ove dvije knjige, kaže Zukorlić, želio je dati doprinos rasvjetljavanju naših bošnjačkih korijena i obnovi naše bošnjačke elite.