Naslovna Vijesti Akademik Zukorlić u Skupštini postavljao pitanja Vladi R. Srbije u vezi BNV-a...

Akademik Zukorlić u Skupštini postavljao pitanja Vladi R. Srbije u vezi BNV-a i puta NP-TT

429
Objavi

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Muamer Zukorlić je pitao šta će Vlada Srbije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave preduzeti da se konačno uvede u red BNV, navodeći da se posljednjih dana događa kulminacija bezakonja.

– Ovo tijelo ne služi ostvarenju kolektivnih prava Bošnjaka već se koristi za uske, personalne i partijske svrhe. Više smo puta ukazivali na ovaj problem i materijalima i dopisima koji smo dostavili nadležnom Ministarstvu ali pojedinci u ovom Ministarstvu na ličnim relacijama blagoslove i podržavaju ovako funkcionisanje u Vijeću.

Drugo pitanje dr. Zukorlića odnosilo se na izgradnju puta Novi Pazar-Tutin.

– Prije nekoliko mjeseci smo dobili informaciju da će se u junu krenuti u izgradnju ovog puta. Juni je na izmaku, šta se dešava? Da li je u pitanju neko minimalno kašnjenje? Želimo dobiti informaciju o tome.

Dr. Zukorlić pitao i šta se desilo sa projektom izgradnje slobodne zone na Pešteru poznate kao “Ljeskova ctiy”.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je, odgovarajući na pitanje poslanika dr. Muamera Zukorlića o funkcionisanju Bošnjačkog nacionalnog veća, da je to izuzetno kompleksno i osjetljivo pitanje, ističući da se Vlada Srbije ponosi što poštuje, ne evropske, već svjetske standarde kada je riječ o nacionalnim manjinama.

– Poštujemo i osnažujemo institute savjeta nacionalnih manjina. Nećemo se miješati u rad nacionalnih savjeta dokle god to nije apsolutno nepohodno. U ovom trenutku pratimo situaciju, ali je to što se dešava ipak stvar većine, istakla je premijerka.

Što se tiče puta Novi Pazar-Tutin, premijerka kazala da se tu se radi o malom kašnjenju.

– Ja očekujem da se odmah nakon puštanja puta Kuzmin-Sremska rača koji se očekuje u julu, moguće je da uz ponovnu posjetu Srbije od strane predsjednik Turske g. Erdogana ići u početak izgradnje puta Novi Pazar-Tutin. To će biti ili juli ili avgust, dakle minimalno kašnjenje. Što se tiče slobodne zone na Pešteru tu nemam informacije, kazala je premijerka Brnabić.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao da je to Ministarstvo poslalo zahtjev BNV-u da dostavi sve podatke u vezi sa inicijativom za “specijalni status” Sandžaka i da je prikupljanje dokumenata u toku.

– Nakon toga može da uslijedi i inspekcijski nadzor Upravne inspekcije, kazao je ministar Ružić.

Komentarišući ove odgovore, narodni poslanik dr. Zukorlić kazao da cilj pitanja nije bio da se Ministarstvo obračuna sa Ugljaninovim izjavama, već da skrene pažnju na zakonitost Vijeća i uslova za normalno funkcionisanje.

– Tehnički to Vijeći radi u sali koja nema ni prirodnu ni vještačku ventilaciju, poslije pola sata ostajete bez kiseonika. Na ulazu u tu zgradu stoje ljudi koji po profilu spadaju u kriminalno-huliganski milje koji vijećnike sprečavaju da uđu u zgradu dok ne stavi potpis na spisak prije na ulici. Na prvoj sjednici nije bilo moguće diskutovati, nije bilo mikrofona, niti govornice. Mene prosto zanima, grupa koju predvodim ima 13 vijećnika, ja samo želim da oni mogu tamo opoziciono, normalno funkcionisati, što sad nije slučaj. Oni su izloženi fizičkim i verbalnim nasrtajima i mi od ministarstva tražimo samo da omogući normalan rad u Vijeću. Da vijećnici i novinari ne budu maltretirani i ometani da prisustvuju, da diskutuju, da po poslovniku Vijeće funkcioniše.

Ministar Ružić kazao da će Upravna inspekcija izvršiti uvid.

– Zahjtevi koji ste uputili su brojni, nakon pribavljanja svih relevantnih informacija mi ćemo postupiti po zakonu.

Narodni poslanik dr. Zukorlić upozorio na još jedno kršenje zakon u BNV-u.

– Evo danas ističe rok za usvajanje budžeta BNV-a. Do ovog trenutka ja nisam pozvan da prisustvujem sjednici što znači da će za nekoliko sati isteći taj rok. Pretpostavljam da će ministarstvo u skladu sa zakonom i po tom pitanju reagirati.