Akademik Zukorlić u Skupštini Srbije o izvještaju fiskalnog savjeta

  895
  Objavi

  Narodni poslanik, predsjednik Stranke pravde i pomirenja danas je u Skupštini Srbije govoreći o temi izvještaja fiskalnog savjeta istakao da spada u veoma važne segmente države i državne organizacije.

  “Što se samog izvještaja tiče, on predstavlja neku vrstu faktografije iza koje kredibilno stoje članovi ovoga savjeta, međutim razmatrajući ovaj izvještaj dolazimo do vječite dileme određene ravnoteže između količine i samoga kvaliteta birokratije papira koji se proizvode tom birokratijom, s druge strane same efikasnosti. Definitivno države koje prolaze kroz tranziciju vrlo često su pred iskušenjem da upadnu u zamku forme, da imamo sve u formi a da na kraju ne bude rezultat zadovoljavajući.”

  Akademik Zukorlić istakao tri važna problema sa kojima se nimalo nije lahko nositi ali koji su ključni.

  “Problem vladavine prava, problem korupcije i problem samog kvaliteta obrazovanja. Definitivno mi moramo imati hrabrosti i to sa svih pozicija a najprije sa pozicije Narodne Skupštine, da sakledamo ovu stvarnost i da smognemo snage nad stranački, nad dnevnopolitički da se sa ovim problemima suočimo. To jeste činjenica i jučer u vezi sa prethodnih izvještaja sam zapravo dotakao ovu temu, državni budžet je posuda i od toga koliko je ta posuda ispravna, toliko će ona u okviru sebe zadržati novca. Onoliko koliko uspjemo da izliječimo, začepimo, zatvorimo pukotine na toj posudi, imat ćemo zdrav budžet, imat ćemo zdravu fiskalnu politiku i na koncu imati zdravu državu koja će zapravo vršiti onu ulogu koja joj je potrebna.”

  Dr. Zukorlić naglasio da je pitanje obrazovanja, pitanje biti ili ne biti i države i društva.

  “Ja bih svakako podržao ovaj izvještaj ali mislim da i sa više pozicija trebamo prihvatiti ove sugestije, trebamo iznaći načina hrabrije da se suočimo sa pitanjem korupcije, kažem sada se može primjetiti poslednjih godina nakon ozbiljnog truda koji se ulaže sa vrha države, da se polako pravi razlika između onog što se radi na nivou centralnih vlasti i onoga što vidimo u određenim slučajevima na lokalnom nivou. Za ovo treba mnogo hrabrosti, treba odlučnosti ali ključno je da to priznamo i ključno je da se sa tim suočimo. Svakako da su i pitanja korupcije i pitanje vladavine pravom veoma važni ali pitanje obrazovanja je pitanje biti ili ne biti i države i društva. To je pitanje kojem se mora dati značajnije mjesto u svakom pogledu, uključujući i samo budžetiranje i sve ostalo.”

  SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić / FOTO – SANA