Naslovna Uncategorized Akademik Zukorlić za Happy TV o Ramazanu, postu i tradiciji

Akademik Zukorlić za Happy TV o Ramazanu, postu i tradiciji

426
Objavi

Gost jutarnjeg programa Happy televizije bio je predsjednik Stranke pravde i pomirenja, akademik Muamer Zukorlić. On je tom prilikom, između ostalog, istakao i značaj mjeseca Ramazana kao i sam smisao posta.

“ Iskustvo Ramazanskog posta, za nas muslimane je zaista nešto posebno, ali ni malo lahko ukoliko želite da radite ono što radite i prije. Ja ne odustajem ni od koga dijela aktivnosti, čak sam cijele prošle nedelje bio u Skupštini. Ove sedmice se nastavlja sve i funkcioniše normalno. Dakle, naš post je takav da prije zore, ali ne rane zore, ostavlja sehrana i piće i to traje do večeras, do iza osam sati. Znači, cijeli ljetnji dan bez vode, hrane, bez ičega. Naravno, početkom samog posta i samog Ramazana, dok se organizam navikne, posebno za one koji su navikli na kahvu i na neke svoje navike tokom dana, malo izgleda čudno ali za nekoliko dana se uhvati jedan drugi bio ritam i dolazi do nagle detoksikacije organizma. Taj biološki aspekt je veoma interesantan. Ali posebno taj duhovno-etički, što i jeste ključni aspekt posta, čeličenje svog karaktera, samokontrola. Smisao posta, između ostalog jeste u tome što zapravo čovjek treba vježbati samokontrolu jer po principu da nije vrijedan čovjek po onome šta može da uradi već koliko i čega može da se ustegne. Tu je i taj aspekt empatije jer ljudi koji su u izobilju zaborave kako je gladnima širom svijeta. Ali na primjer, kada pola sata prije jela ostanete bez snage i hrane, kalorija onda ste potpuno drugačiji čovjek i tačno znate kako je to biti gladan i kako je nemati. Tada se otvori i potpuno drugačija dimenzija svijesti u želji da pomažete, da osjećate druge ljude. Nakon toga, kada vam prilazi prosjak, nema više “ svakodnevno, šta ovaj hoće “ već pomislis da je on gladan, i da on nema. Tu se jedan snob osjećaja i vrlina izoštrava i svijest se apsolutno unapređuje a karakter se izoštrava. To je jedna dovna stvar, ali je interesantno da je od svih obreda, ovo najprisutniji obred kod muslimana u cijelom svijetu. Čak i muslimani koji možda ne poštuju druge principe islama poste. Ko za sebe k aže da je musliman, on mora postiti. To je minimalna i nužna obaveza. Interesantno je da se najviše, od svih obreda, ponavljam, ovaj najviše poštuje. Evo možete doći, jer ima jos 14 dana do kraja Ramazana, da dođete u Novi Pazar jer je tada posebna atmosfera. Novi Pazar je najmlađi grad u svijetu, jako puno automobila, gužve, jer to je grad u kome nemate sekunde bez kolona u centru grada. Međutim, u trenutku kada uči ezan, kada se označava kraj posta toga dana. Sve je pusto, bez žive duše.” kazao je Zukorlić.

U nastavaku emisije Akademik Zukorlić predstavio koncept Sandžaka kao mjesta sureta i nukleusa novog jedinstva.

“Suštinska ideja jeste da mi od prostora koji je bio u psihologiji i političkom smislu konfliktan, napravimo jedan prostor susreta. Vjerujte da to može i da je moja ideja raskršće puteva, jedan dobar aerodrom, da to bude i free zona bescarinska. Jer Albanci kažu naš prostor je do Sjenice i Kladnice, a Sandžak se vezuje za Bosnu, pola Sandžaka je u Srbiji a pola u Crnoj Gori. Vidite i sami koliko je to isprepritano. Sandžak je poslednji potencijal i nukleus novog jedinstva koje bi bilo potpuno drukčije od onog Jugoslovenskog koje bi moglo biti tačka susreta Bošnjaka, Albanaca i Srba.”

Ujedno smatra, da bi relevantni faktori u Sandžaku trebali sjesti za isti sto kako bi objektivno razmotrili šta nedostaje Sandžaku od ifrastrukture do fabrika i zajedno radili na rješvanju tih problema

“Konačno, ja predlažem i tražim i želim i očekujem da se otvori nova stranica iskrenih odnosa sa Sandžakom. Da stavimo za sto i Ugljanina i Ljajica i mene, i onda da objektivno kažemo šta zaista tamo nedostaje, jer postoje stvari koje zaista nedostaju i u pogledu infrastrukture i pogledu fabrika koje pominjem. Ono što govorim kroz šalu sa Turcima je da ne bih nekoga povrijedio. Ali je bolno kada se za 30 godina ne otvori nijedna fabrika u Sandžaku a vi kažete da je to sastavni dio R. Srbije. Sandžak je prirodno historijsko raskršće puteva. Ja od koridora 11 očekujem preporod jedan u Sandžaku ali je u kom programu u put Sarajevo-Novi Pazar. Mislim da Sandžak i treba biti mjesto raskršća puteva jer mu to historijski pripada.” kazao je akedmik Zukorlić.