Naslovna Vijesti Dr. Fehratović: Četiri godine BNV privatizirano

Dr. Fehratović: Četiri godine BNV privatizirano

503
Objavi

Narodni poslanik, dr. Jahja Fehratović za dnevni list “Danas” govorio o stanju u BNV

“Zbog neprincipijelnosti, samovolje i uskostranačkih interesa Sulejmana Ugljanina, izgubili smo četiri prethodne godine. Bošnjačko nacionalno vijeće je privatizirano i pretvoreno u centralu Ugljaninove stranke. Taj organ koji se treba baviti identitetskim pitanjima Bošnjaka, pratiti implementaciju postojećih i boriti se za nova pozitivna zakonska rješenja spram bošnjačkog naroda u normativi Republike Srbije, dakle štititi i truditi se da poboljša kolektivna i individualna prava Bošnjaka, postao je generator obesmišljavanja, devolviranja i unazađenja svih pozitivnih procesa” – ocjenjuje šef vijećničke grupe “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” u BNV dr. Jahja Fehratović u intervju za dnevni list „Danas“.

On dodaje da je kao kolektivni organ, BNV prestalo da radi 12. decembra 2014. godine, odnosno onog dana kada je prekinuta Druga redovna sjednica. Što je to dovelo do toga da Ugljanin bukvalno Bošnjačko nacionalno vijeće pretvori u stranački organ a njegove prostorije u lični ured.

Dr. Fehratović kaže, kako je već saopšteno, da će na ovim izborima Matica bošnjačka imati svoju listu.

Najavio i da će lista Matice bošnjačke kada osvoji većinu u novom sazivu BNV-A omogućiti korektnu parlamentarnu atmosferu u Vijeću, gdje će svi vijećnici bilo pozicioni ili opozicioni moći sasvim slobodno iznositi stavove i dati doprinos radu ovog kolektivnog organa. “Vijeće će početi da radi svoj posao, što u prethodnih ne četiri već osam godina nije bio slučaj. Moramo kvalitetno dovršiti procese uvođenja nastave na bosanskom jeziku, na polju kulture još ništa nije urađeno, tu ćemo krenuti sa mrtve tačke, a u pogledu informisanja i zvanične upotrebe jezika i pisma potrebno je nova strategija. Također, tražićemo da sva postojeća pozitivna zakonska rješenja zažive, da se zakoni implementiraju i uvaže interesi bošnjačke i drugih nacionalnih zajedenica. I naravno, jedan od prvih koraka bit će revizija budžeta Vijeća, jer je isti već osam godina nenamjenski korišten i zloupotrebljavan, za to mora neko odgovarati. A sve ovo bit će tek početak” – kazao je dr. Jahja Fehratović u intrjvu za list „Danas“.

SANA-DŽANA DŽANKOVIĆ