Naslovna Uncategorized Dr. Fehratović – Kolaps privrede u Sandžaku zbog pljačkaških privatizacija

Dr. Fehratović – Kolaps privrede u Sandžaku zbog pljačkaških privatizacija

340
Objavi

Narodni poslanik u Skupštini R. Srbije, potpredsjednik Stranke prave i pomirenja, dr. Jahja Fehratović u današnjem izlaganju u Skupštini kazao da je cjelokupna rasprava dovela do zaključka da želimo, u vremenu poslijedica, loših politika i loših režima, koji su nam ostavili ovakvo stanje i težnji, da se sve to popravi.

“Naravno, posljedice se odnose na fiskalnu politiku i itekako su važni zaključci i preporuke i izvještaji. Razumljivi su određeni drugačij pogledi Narodnih poslanika na onu težnju koju Fiskalni savjet hoće da predoči kao vrlo važan aspekt daljeg razvoja naše države i našeg društva. Međutim, taj raskorak i te poslijedice i uzroci se mnogo više vide u sredinama koje nisu centralne, koje nisu Beograd, i koje i danas žive tu jednu zaostavštinu loših odluka, režima i politika koje su nas unazadili i upropastili apsolutno ekonomiju države.”

To mogu govoriti iz aspekta sredine iz koje dolazim dodao je dr. Fehratović.

“Danas je mnogo puta spominjana privatizacija a bukvalno u opštinama Novi Pazar, Tutin, Sjenica i ostale, nijedna od tih privatizacija nije urađena kako treba. Bukvalno, TK “Raška” kao jedan ozbiljan gigant, ali i PIK “Pešter” kao jedno poljoprivredno dobro, i svi ostali veliki privredni subjekti su uništeni. To je dovelo do poslijedica onoga što mi danas trpimo. Poslijedice se lakše i bolje liječe u Beogradu i drugim razvijenim sredinama jer tu imamo investicija, posebno stranih. U krajevima gdje još uvjek nemamo ozbiljnih stranih investitora, dolazi do ovog stanja, gdje i domaći proizvođači ali i domaći i strani investitori su na nezavidnom položaju.”

Niko od domaćih privrednika nema status i položaj subvencija kao što imaju strani investitori, ističe dr. Jahja Fehratović.

“To je dovoljno da se samim tim smanjuje njihovu ekonomsku moć ili ambijent ekonskog poslovanja, da praktično odustaju i da se dovodi do daljeg kraha tih sredina.”

Veoma je važno i pitanje koje se spominje cijeli dan tj. zabrana zapošljavanja jer ako uzmemo primjer manju sredinu, gdje smo još uvjek u poslijedicama svih tih tranzicija i privatizacija, glavni izvor prihoda ozbiljnog dijela stanovništva jesu javne institucije, posebno školstvo, kazao je dr. Fehratović.

“To dovodi stanovništvo u jedno stanje “robstva”. Posebno ako imate na lokalnim pozicijama vlasti ljude koji zloupotrebljavaju takvu situaciji i koji primaju radnike na određene mjesece ali zato uslovljavaju, jednostavno, da ispunjavaju politički, korektno ponašaju i druge zahtjeve od njih. Samim tim, cjelokupno stanovništvo se dovodi do “ robstva”.”

Vrlo je važno da se liječe ove poslijedice, ne samo u centralnim dijelovima države nad u cjelokupnom našom teritorijom, dodaje dr. Fehratović.

“Taj ekonomski krah, koji je još uvijek osetljiv i vidljiv i traje, dovodi do daljeg raslojavanja, do velikog broja iseljavanja potencijalnog radnog stanovništva pa čak koristi onima koji zloupotrebljavaju mješovite sredine, u nacionalnom smislu. Moja sredina, teritorija Sandžaka, može govoriti o nejednakom odnosu države prema svim dijelovima svoje teritorije i svih građana.”

Ovi savjeti su zapravo važni jer se mora shvatiti situacija da nije jednostavno i lako, ali i da su sve ovo poslijedice onih loših politika, režima.

“Konkretno kod nas, iako sam i jučer i danas kritikovan što sam spominjao gospodina Ugljanina, koji je uništio i baš je najodgovorniji za te privatizacije sa pozicije lokalne vlasti tu privredu Sandžaka zajedno sa režimom Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, mi smo nažalost, još uvijek zatočenici takvih politika.To je zapravo to što moramo liječiti i napori politika i ove vlade i ovog sistema idu u tom pravcu. Nadamo se da će i novim ozbiljnim, obećavajućim projektima kakvi su infrastrukturni to sve liječiti a posebno kada su pitanju autoputevi, i posebno kada je u pitanju cijela mreža infrastrukture koja donosi nadu narodu stanovništvu tih krajeva. ” završava dr. Fehratović.

https://www.youtube.com/watch?v=SgoV9rgDqvI