Naslovna Vijesti Dr. Fehratović – Mizantropija na Ugljaninov i Ljajićev način

Dr. Fehratović – Mizantropija na Ugljaninov i Ljajićev način

540
Objavi

Postoje tako pojave u ljudskom obliku koje ne biraju način kako da dođu u centar pažnje, a boluju od toga. Ima ih u svakom narodu i zajednici, pa i kod nas. Oglase se i izvale po neku stupidnost, po mogućstvu što veću i žešću lažu, kako bi prikrili vlastitu masku i odraz propaliteta kojim su obgrljeni. Ima jedna grčka riječ, tačnije pojam koji ih ponajbolje definira: mizantrop i mizantropija.

Mizantropi su općenito mrzitelji, čovjekomrsci, a tehnike kojima dosežu nivo zasljepljenosti mržnjom su im različite. Jedna od najrasprostranjenijih jeste minimalizacija drugog, bez argumentacije, tek onako, bezrazložno i suprotno realnosti, cilj im je da sebi i drugima naprave sliku drugog kao osobe ili pojave sa mahanama, ne birajući u tome način i dozvoljavaju sebi svakakve vrste komentara, miješajući se u tuđe živote i slično. Naravno, sve to temelje na cinizmu i licemjerju, odnosno ljubomori i mržnji.

Taj psihički poremećaj svojstven je pojedinim politikama u Sandžaku, tome smo svjedočili i 23. 11. 2018. godine prilikom konstituiranja Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Ukratko o tome.

AKREDITACIJA VIJEĆNIKA – Prilikom formiranja i obične mjesne zajednice protokol vrši akreditaciju unutar prostorija, a ne na ulici, kao što su nam to priredili Ugljaninovi protokolisti na pločniku, na sred ulice, kao da se potpisuje nekakva peticija ili proglas. Pokušaj ponižavanja i obesmišljavanja izabranih vijećnika.

PROTOKOL – U protokolu Vijeća radi tek par upošljenika, bar je tako bilo do sada. Međutim, na ulaznim vratima stajalo je tridesetak osoba, istaknutih aktivista SDA sa pozamašnim kriminalnim dosijeima, odsluženim zatvorskim kaznama i sudskim procesima za ubistva, pokušaje ubistava, dilovanje droge, nasilničko ponašenje, krađu i druga teška krivična djela. Mnogi od njih nemaju nikave veze sa Vijećem, a među njima ogromna većina huligana iz Tutina i Sjenice, odbornik SDA iz Skupštine grada Novog Pazara, upošljenici opština Sjenica i Tutin.

DŽUMA I ALKOHOL – Sjednica zakazana u mubarek petak, sa džume namaza. I nije problem što vijećnici SDA i SDP-a nisu bili na džumi, jer su se tačno u 12 h za vrijeme džume dogovarali oko većine. To je njihova stvar, i njihov odnos prema Allahu, dž.š., i džumi. Problem je u tome što je ogromno većina onih hoštaplera na ulazu bila u tolikom alkoholisanom stanju da se nije moglo prići vratima od smrada i jada.

POKUŠAJ ZASTRAŠIVANJA – U takvom jadu, naoružani nekakvim cijevima i kamerama, sprovodili su Ugljaninov plan da izazovu incident većih razmjera i zaplaši vijećnike Matice bošnjačke kako uopće ne bismo ušli na Konstitutivnu sjednicu Vijeća. Prvo su glumili silu, a kada to nije prošlo, onda žrtvu. Međutim, uz sve rizike, predvođeni našim liderom, osujetili smo im plan i ušli tamo gdje treba da budemo kao izabrani predstavnici bošnjačkog naroda.

POVLAŠTENI GOSTI – U Sali pored vijećnika i novinara i nekakvi povlašteni gosti. Među njih pedesetak, tek par koji zaista zaslužuju da budu tu, ostali isti oni hoštapleri sa ulaza, sada s pozicije protokola prešli na ulogu počasnog gosta, ko biva za svaki slučaj da su tu.

KONSTITUTIVNA SJEDNICA – predsjedava najstariji vijećnik koji to ne zna da radi. Griješi imena, griješi prezimena vijećnika. Tehnička služba donosi nekakav zapisnik na srpskom s prijevodom na bosanski jezik. Na srpskom stoji da sjednicom predsjedava Sait Kačapor a u prijevodu na bosanski Mevljuda Melajac. Interveniramo da se to ispravi u zapisniku. Donose ispravak, u kom iznova stoji da je Sait Kačapor predsjedavajuća, opet interveniramo. Još čudnije nam što niko od 22 vijećnika većine to ne primjećuje, a onda se više i ne čudimo kakvi su nam udžbenici za nastavu na bosanskome jeziku. U stvari, već nam postaje jasna ona parada na ulazu i pokušaj sprječavanja vijećnika da uđu na zasijedanje.

PRVA SJEDNICA – Pokušavaju voditi sjednicu bez Poslovnika, bez izglasavanja dnevnog reda, bez prava na diskusiju – sve suprotno zakonu i Poslovniku o radu BNV-a. Nikakvo obrazloženje zašto baš taj kandidat za predsjednika Vijeća, niti upoznavanje sa njegovom biografijom. Ništa! Na istoj Sjednici izabrani predsjednik treba bar da se zahvali, a po Poslovniku izabiraju se i drugi organi Vijeća. Protestujemo, pokušavamo upozoriti predsjedavajućeg da takva sjednica nije legitimna, isti se ne osvrće već srlja iz prekršaja u prekršaj. Bruka, jad, sramota za cijeli bošnjački narod!

UZROCI – Sav scenarij obesmišljavanja Vijeća ima nekoliko uzroka. Prvi je da se pokuša skrenuti pozornost sa totalnog kraha Ugljanina, koji zbog uvjetovanja Rasima Ljajića više nije predsjednik BNV. U prijevodu to znači njegov politički kraj, završetak, a time i početak kraja SDA Sandžaka. Drugi, da se prikrije podrška zvaničnog Beograda Ugljaninu i SDA posredstvom Rasima Ljajića. To potvrđuje i Džudžo u prvoj izjavi medijima kada kaže da je on izraz kompromisa Ugljanina i Ljajića, odnosno lista Samoopredjeljenje i Vakat je. Treći, ne manje važan, jeste da se pokuša napraviti bar nekakva odstupnica Rasimu Ljajiću prema Beogradu jer je ko biva kaznio Ugljanina zbog svih onih performansa u izbornom i postizbornom obznanjivanju. Međutim, ni Džudžo mu baš nije plaho pomogao, naročito jer je netom pred konstitutivnu sjednicu, vjerovatno ni ne sluteći da će biti predložen za predsjednika, nešto ko biva tvitao. Kako god, činjenica je da je Beograd preko Ljajića iznova pomogao Ugljaninu i njegovoj retrogradnoj politici.

POSLJEDICE – Bošnjaci će još neko vrijeme biti taoci razgradnje njihovog nacionalnog identiteta i zloupotrebe nacionalnih interesa. Baš zbog toga je Džudžo izraz kompromisa Ugljanina i Ljajića, kako sam reče. Njegov portfolio u potpunosti odgovara takvom zadatku. Odgovoran je koliko i Ugljanin za izglasavanje Zakona o rehabilitaciji 2011. godine, jer je zajedno sa Bajrom Omeragićem, u Skupštini Srbije glasao za ovaj zakon, kojim su izjednačeni partizani četnici; učestvovao je sa Ugljaninom u sprovođenju referenduma 2006. godine o Ustavu Republike Srbije iz koga su Bošnjaci izbrisani, odgovoran je za pojavu udžbenika sa likom Poslanika Muhammeda, a.s., za podmetanja vjerskih dogmi Srpske pravoslavne crkve bošnjačkoj i muslimanskoj djeci i đacima; konstantno je učestvovao u razbijanju jedinstva Islamske zajednice, čak i nudio projekte kojim bi se izmijenila namjena vakufa i time oduzeli Islamskoj zajednici i… Kako bi posljedice svega toga ublažio, jeftinim verbalnim populizmom je stvarao privid konflikta sa Beogradom.

Sa druge strane, oni čiji je Džudžo kompromis pokušat će da operu ruke od njega, da se kroz iglene uši izvuku iz ove blamaže i imaju što manju političku štetu. Naravno, to im više ne prolazi. Niti je ona šarada primitivizma i obesmišljavanja koju su nam priredili u petak slika Bošnjaka, niti ćemo mi kao narod na to pristati. Vijećnici Matice bošnjačke predvođeni akademikom Muamerom Zukorlićem muftijom opravdat će povjerenje swvojih birača, na svaki način će raditi da umanje štete ove truhle ličnointeresne trgovine kijamet koalicije Ugljanina i Ljajića.

NUSPOJAVE – Sada se vraćamo na početak ovog teksta i priču o mizantropiji kao psihičkom problemu uzrokovanom sljepilom usljed mržnje i ljubomore nastale ličnim neuspjesima kod pojedinaca koji zbog toga krive svakog drugog izuzev sebe. Spomenut ćemo tek nekolicinu takvih kao egzemplare.

Recimo, Enis Imamović, u očiglednom mizantropskom istupu i dalje pokušava da iskrivi sliku realnosti. I to traje već neko vrijeme. Zbog čega? Najvjerovatniji razlog je što se nadao da će Ugljanin ponovo postati predsjednik BNV-a, a time, prema važećem zakonu, i izgubiti mogućnost da bude predsjednik stranke, čime se njemu otvarala mogućnost da postane predsjednik SDA Sandžaka. Zato je na završnoj konvenciji Samoopredjeljenja jedino on imao govor s približno tolikom dozom mržnje i uvreda, laži i bestidnosti koliko i Rasim Ljajić na konvenciji liste „Vakat je“. On je time žrtvovao poziciju umjerenjaka koju je do sada vješto prodavao pojedinim Bošnjacima, naročito u nekim dijelovima bošnjačke dijaspore, recimo Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je pravio neku vrstu odstupnice u slučaju da ostane kratkih rukava u politici. Ali, eto, nije mu se dalo, s jedne strane obznanila se njegova neiskrenost, a sa druge strane i Ugljanin mu se vraća u partiju da je, kako sam reče, postavi na zdrave noge. I da ne bi bio amputiran, Enis sada svom silom, igra kako Ugljanin svira, ili kako će Ugljanin svirati dok malo dođe do daha.

U pokušajima izgradnje spinova, najviše se ističe Medin Halilović. Ugljaninov kadar, urednik i novinar RTV iz vremena kada je svaka druga informacija na ovom mediju bila „Hvala, gospodinu Predsjedniku“ i jedan od nosilaca najprljavijih tekstova sa jednog ugašenog Ugljaninovog portala koji je godinama sijao mržnju među Bošnjacima. Govorka se i o nekakvoj nadogradnji stana na jednoj novopazarskoj zgradi, međutim ne znam koliko je to tačno. Nakon kraha Ugljanina na lokalnoj vlasti, razobličava se i Halilovićeva, pa mu Ugljanin preko svojih veza svojevremeno osigurava poziciju dopisnika Anadolije. Međutim, zbog pristrasnog izvještavanja, naročito spinovanja vijesti kada su u pitanju akademik Zukorlić, Islamska zajednica i cijeli bošnjački pokret, biva istjeran iz dopisništva, te danas kao free lenser, to jest slobodni novinar, zloupotrjebljava isteklu akreditaciju novinske agencije Anadolu, i time servisira Ugljaninove prohtjeve za šta je vjerovatno plaćen iz budžeta Vijeća.
Tu je, naravno i onaj za kojim policija navodno traga, kradljivac telefona iz Skupštine grada Novog Pazara, Suad Kasimov Zoranić koji se na oči policije našao u jednom trenutku ispred ulaza u BNV-a da izigrava nekog novinara.

Kad se sve to sklopi, onda ne čudi da su dva portala – jedan koga je Ugljanin preko Džudža svo vrijeme finansirao od naših para iz budžeta vijeće (sandzacke.rs) i drugi koga Ljajić preko Kasima Zoranića finansira od naših para iz budžeta Grada Novog Pazara (sandzakhaber.net) – kao i njihovi lažni botovi krenuli u podlu hajku, pokušavajući da lažima i obmanama prikriju mizantropiju svojih šefova.

Naravno, sve im to džaba, jer došla je istina a nestalo laži! Naš narod je prepoznao ovu bolest i ojačao imunitet protiv nje. Valja nam se boriti da se iskorijeni iz cijele zajednice.

autor: Dr. Jahja Fehratović