Naslovna Uncategorized Dr. Fehratović: Novi povjerenik treba biti osoba na usluzi svim građanima

Dr. Fehratović: Novi povjerenik treba biti osoba na usluzi svim građanima

357
Objavi

U periodu do 2012. godine tadašnji režim imao je brutalan odnos prema pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice bez ikakvog djelovanja kad su kršene i zloupotrijebljene zakonske i ustavne kategorije. Povjerenik za informacije od javnog značaja nikada nije imao, kaže narodni poslanik dr. Fehratović, jasan, nedvosmislen i direktan stav.

-Nakon 2012. godine to se donekle izmijenilo ali opet nismo imali nikakvu konkretnu reakciju niti na prethodne zloupotrebe niti na one koje su se s ostacima tog režima dešavale prema našoj zajednici. Zato konstanta koja se javlja je da je uvijek imao političku motiviranost i da je uvijek bio nosilac neke političke ideje što nije dobro za ovu funkciju i što je apsolutno  nespojivo s ovlastima koje ima i sa intencijama ova dva zakona koje treba provoditi, o čijoj primjeni se treba konkretno starati.

 

Poslanici SPP-a, naglašava, čvrsto su ubijeđeni da je vrijeme da se takav odnos promijeni i da novi povjerenik bude osoba koja će isključivo profesionalno provoditi svoja ovlaštenja i biti na usluzi svim građanima Republike Srbije kad je u pitanju apsolutna zaštita informacija od javnog značaja i podataka o ličnosti.

 

-Ovo bogato iskustvo nam je donijelo i neke konkretne stvari koje bismo željeli istaći kad je u pitanju funkcioniranje ove institucije da kada povjerenik donese neku vrstu odluke teško i dugo traje proces da se dođe do informacija od javnog značaja. Potrebno je čak i godinu dana od potraživanja recimo neke informacije da dođe do rješenja da se dostavi onome ko je potražuje

 

Pojašnjavajući komplikovanu proceduru napominje da se na kraju dođe do situacije da eventualne kazne ne mogu biti provedene jer se svi proglase da nisu nadležni. Pritom navodi slučaj tužbe „Sandžak Media protiv Gradske uprave Novi Pazar za dostupnost Konkursa za dodjelu sredstava medijima“

 

-Zato bi ovo bila jedinstvena prilika i savjet budućem povjereniku da se poradi na efikasnosti provođenja njegovih mjera odnosno da se traži modalitet pa ako treba i izmjena i dopuna Zakona kako bi efikasno mogao odrađivati svoj posao i biti od koristi građanima a posebno, jer još imamo ostatke iz prošlosti koji su nedefinirani i pokušavaju zloupotrijebiti svoje bivše veze.

 

Tome su, napominje, posebno izloženi javni funkcioneri, narodni poslanici u političkim i drugim obračunima. Čak su, kaže i mete nesavjesnih novinara koji zloupotrebljavaju njihove privatne živote, kao i članove porodica. U takvim slučajevima povjerenik bi trebao da ima konkretnije i efikasnije djelovanje jer kako god se štiti pravo svakog pojedinca ili grupe treba zaštititi i javne funkcionere.