Dr. Fehratović o mjerama koje treba poduzeti kako bi se unaprijedila nastava na bosanskom jeziku

  454
  Objavi

  U Narodnoj skupštini, gdje može da se rješava problem i otvaraju sva pitanja nije bilo predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća tokom Javnog slušanje na temi: Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, u organizaciji Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo kojem je prisustvovalo više od stotinu učesnika prvenstveno predstavnika nacionalnih savjeta.

  – Onaj ko je zapravo kriv, ko je odgovoran za aljkavu nastavu na bosanskom jeziku koja se nažalost pretvorila u Sandžaku u sopstvenu suprotnost i postala najlošija reklama bošnjačke kulture za šta je odgovorno BNV s nekvalitenim udžbenicima koji kasne po nekoliko mjeseci, s mnogo gafova, uvredljivim sadržajima, s nepismenim sadržajima, s atmosferom koja zuji kroz škole da je nastava na bosanskom manje kvalitetna od nastave na srpskom jeziku a znate koliko je to pitanje osjetljivo za roditelje, kazao je akademik Muamer Zukorlić predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

  Tokom javnog slušanja stavove i zahtjeve iznio narodni poslanik dr. Jahja Fehratović ujedno i vijećnik BNV u drugom mandatu ali i stručnjak iz oblasti nauke o bosanskom jeziku i bošnjačke književnosti, predstavljajući pritom osnovne probleme. Istakao i mjere koje treba preduzeti.

  – Uvođenje prosvjetne inspekcije na nivou Ministrstva, školskih uprava, lokalnih samouprava za nastavu na bosanskom jeziku koja danas ne postoji i nemamo kontrolni mehanizam implementacije nastavnih planova, programa, pedagoškog rada s djecom. Stručno osposobljavanje nastavnog kadra u partnerstvu s Odsjekom za bosanski jezik i bošnjačku književnost IUNP, revidiranje postojećih nastavnih planova i programa, udžbenika, radnih materijala, štampanje i nabavka domaće i školske lektire, te uvođenje elektronskih udžbenika, navodi dr. Fehratović.

  Ukazujući na sve manjkavosti koje prati proces obrazovanja na bosanskom jeziku žaljenje zbog odsustva predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća izrazila i akademska inicijativa Forum 10.

  – Ovdje podvlačim da je BNV, a osjećam se nelagodno jer nisu ovdje da ih prozivam, kako reče gospodin Zukorlić u ovom ambijentu gdje vodimo dijalog važno je nekad ukazati da je neko ko ne dolazi iz redova jedne ili druge političke stranke rekao o tome da je BNV zaista usporeno kad je u pitanju ovaj proces, proces obrazovanja shvata se kao jedan ad hoc  projekat. Ono što je suština kad je u pitanju obrazovanje na manjinskom jeziku, kaže Fahrudin Kladničanin.

  Rasprava u Narodnoj skupštini u organizaciji Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo tokom javnog slušanja na temu: Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina, donijet će, vjeruju, lakše definiranje problema a također i da se u ovoj državi, na najvišem nivou pogotovo zakonodavnog sistema a kasnije i izvršne vlasti konačno počnu rješavati.