Dr. Fehratović: Pod hitno poboljšati uvjete rada i zaštitu građevinskih radnika

  352
  Objavi

  Stranka pravde i pomirenja pozdravlja sve inicijative koje se tiču unaprijeđenja kvaliteta života građana. Kad se steknu uslovi važno ih je proširiti naročito na zdravstvene i prosvjetne radnike, kao i sve koji imaju potrebnu za rješavanjem stambenog pitanja. To bi, kako kaže u svom obraćanju narodni poslanik dr. Jahja Fehratović, ublažilo odliv stanovništva, pogotovo ovih kategorija. Ukazuje da je neophodno pokretanje jedne cijele industrije čime bi se ojačao cjelokupan standard. Ipak, ono na čemu insistira je zaštita građevinskih radnika i maksimalno poboljšanje uvjeta za njihov rad.

  „U Beogradu je to mnogo ozbiljnije i kvalitetnije, ali recimo danas na društvenim mrežama kruži fotografija sa jedne građevine u Novom Pazaru, gdje na nekoj desetoj etaži jedan običan građevinski radnik bez ikakvih skela i zaštitne opreme, pritom pridržavajući se i naslanjajući se samo na kolegu pokušava da odradi neki svoj zadatak“, kazao je dr. Fehratović.

  Izražavajući zadovoljstvo zbog građevinske sezone koja je u toku u Novom Pazaru, ističe, ipak evidentni nedostaci u zaštiti radnika na gradilištima.

  „Nisu baš svi ni zaštićeni u pogledu ozbiljnih zdravstvenih osiguranja, koji bi te povrede, u slučaju da se dese, mogli do te mjere da im pomognu da ih saniraju u najkvalitetnijoj mogućoj zdravstvenoj instituciji“, ističe dr. Jahja Fehratović.

  Neophodno je provesti kontrole pri izdavanju građevinskih dozvola. U manjim mjestima, napominje, veliki je problem što su, između ostalog, tijesne i ulice, ali se ne vodi računa ni o parking mjestima, a ni o zaštiti okoline.

  „Mi već živimo u našim mjestima u nekoj vrsti tempirane bombe, jer je zaista velika ekspanzija izgradnje gradova, a već deset ili petnaest godina se ne poboljšava elektromreža, niti se poboljšavaju i uvećaju kapaciteti komunalnih infrastrukturnih objekata, što može dovesti do katastrofalnih posljedica“, završio je dr. Fehratović.

  Apeluje na nadležno Ministarstvo da pokrene veću kontrolu zaštite radnika i poštivanja zakonskih normi kada je u pitanju izgradnja objekata.

  SANA – Hamza Škrijelj