Dr. Zukorlić: Bogato iskustvo s institucijom Povjerenika za zaštitu podataka ličnosti

  379
  Objavi

  Narodni poslanici SPP-a, kaže u svom izlaganju u Narodnoj skupštini akademik Muamer Zukorlić, imaju prilično bogato iskustvo s institucijom Povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti kroz gotovo deceniju i po od same uspostave ove Institucije. Lično je, naglašava, bio u korektnim odnosima s Rodoljubom Šabićem, ali bez obzira na to je činjenica da se jasno primjećuje razlika u djelovanju ove institucije kao i prvog čovjeka ovog tijela u vrijeme vlasti Koštunice, potom Tadića, i sadašnje vladajuće strukture.

   

  -To je ono što je moja ključna i načelna primjedba s obzirom da tada u određenim drugim funkcijama i ulogama smo imali ogromne probleme i suočavali se s brojnim zloupotrebama informacija od javnog značaja kao i podataka ličnosti. I tada smo reagovali prema ovoj instituciji međutim ili smo imali vrlo blijede reakcije ili ih nismo ni imali, kaže dr. Zukorlić

  Podsjeća, tada je u ulozi glavnog muftije Islamske zajednice 2007. godine bio prinuđen obratiti se javnim pismom tadašnjem predsjedniku Tadiću i premijeru Koštunici ukazujući na probleme s kojima su se pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u ovoj zemlji i pripadnici islamske zajednice vrlo često suočavali u pogledu nelegalnih prisluškivanja, zloupotreba obavještajnih službi, bezbjednosnih službi, što je, napominje, nažalost bilo prisutno.

  -I nakon toga, konkretno 2012. godine kada sam bio kandidat za predsjednika Republike Srbije  na tadašnjim predsjedničkim izborima desila se skandalozna zloupotreba potpisa koje smo kao predsjednički kandidati dobili za ovjeru kandidature gdje je preko pravosudnog organa koji je bio zadužen za ovjeru tih potpisa, moji politički protivnici zapravo dobili te potpise i vršili pritisak, prijetnje, torture, razna uznemiravanja  onima koji su dali te potpise. Tada smo reagovali ali nije bilo adekvatne reakcije ni mjera zaštite.

   

  Također, podsjeća dr. Zukorlić, prilikom udara na Islamsku zajednicu tačnije na njeno jedinstvo prilikom nasilnog formiranja paralelne ili paravjerske islamske zajednice s jasnim političkim ciljevima i pozadinom uz kršenja brojnih zakonskih propisa i načela evidentne su brojne zloupotrebe različitih dokumenata, falsificiranje podataka kako bi se formirala jedna takva zajednica.

   

  -Evo sada je srpski pravoslavni narod u prilici da vidi koliko je bolno kad se vrši atak na vjersku zajednicu kroz ovo što se dešava u Crnoj Gori. Nama se to dešavalo 2007. godine uz punu podršku tadašnjeg režima uz zloupotrebu državnih organa, posebno državnih organa sile kao što je policija, obavještajne i bezbjednosne službe i drugi mehanizmi kako bi se nasilno instalirala jedna takva zajednica ugrožavajući pritom džamije, vakufsku imovinu, jedan legalan vjekovni sistem islamske zajednice  koji je tu postojao.

  Tada je, ističe, bilo brojnih nepravilnosti vezanih za zloupotrebu informacija od javnog značaja i ličnih podataka i nije bilo adekvatne zaštite. Poslanici SPP-a podržavaju promjenu i u danu za glasanje podržat će prijedlog .

  Da podsjetimo, Skupština Srbije nastavlja s razmatranjem izbor povjerenika za informacije od javnog značaja. U Srbiji je ta institucija uspostavljena prije 15 godina, a prvom i do sada jedinom povjereniku, Rodoljubu Šabiću, mandat je istekao u decembru prošle godine. Iako je Narodna skupština u zakonskoj obavezi da razmatra izvještaje tog nezavisnog kontrolnog tijela, izuzev početkom ovog mjeseca, izvještaji povjerenika u Skupštini nisu razmatrani prethodnih pet godina.