Naslovna Vijesti Dr. Zukorlić o situaciji u BNV-u: Nećemo se miješati u unutrašnje svađe...

Dr. Zukorlić o situaciji u BNV-u: Nećemo se miješati u unutrašnje svađe i nećemo davati kvorum

423
Objavi

Gost emisije Pretres na Sandžak televiziji bio je predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić. Pretresale su se brojne teme, od kojih i ona najaktuelnija, previranja u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

„Ono što se sada dešava je vjerovatno neka vrsta početka pucanja čira koji već dugo narasta. Sve dok je jedna politička stranka od osnivanja tog Vijeća kontrolisala rad onda nije bilo problema, ali onda kada se pojavilo više listi koje su učestvovale na tim izborima počele su padati maske. Ja mislim da je ovo završetak jedne dekade zloupotrebe BNV-a. Sve što se sada dešava je ono što je po meni bilo logično da će se desiti. Ovo je početak pucanja tog čira, koji više nema kud da raste, pun je tih mikroba i jednostavno mora da pukne. Trideset godina je previše da Bošnjaci budu taoci dominirajućih politika, došlo je vrijeme, moraju da podnesu izvještaj za sve. Definitivno to sada polako počinje da ulazi u završnu fazu fermentacije ili truljenja. Nadam se da će se ono okončati jednim novim buđenjem Bošnjaka, koji postaju svjesni. Upravo oni su nam te 2010. godine dali natpolovičnu podršku, ali su brojne mahinacije to spriječile. Ako želite da vam kažem iskreno iz srca, ja ne želim da mi Ugljanin ili Ljajić daju dijelom legitimitet u Vijeću. Ja želim da nam narod da dvotrećinsku podršku, što osjećam da će se uskoro i desiti“, istakao je akademik Muamer Zukorlić.

Komentarišući posljednja dešavanja oko sjednice BNV-a koja je zakazana za ponedjeljak akademik Zukorlić kazao da vijećnička grupa na čijem se čelu nalazi neće se miješati u unutrašnje svađe i neće davati kvorum za rad.

“Mi se nećemo miješati u njihove unutrašnje svađe, jer u prljavo nismo htjeli, mi smo časna opozicija. Kako se opozicija ponaša, pa fino prati i ukazuje na nezakonitosti ponašanja, ukazuje na etičke propuste, ukazuje na antibošnjačko djelovanje. Što se same sjednice tiče opozicija nigdje u svijetu ne daje kvorum, mi nećemo davati kvorum, pa će to biti prvi test da li tamo postoji većina, ako nema većine mi ne dajemo kvorum, Vijeće pada. Zna se da zakonski postoje dva ishoda, jedan je pravljenje nove većine ako zato postoji politička volja, drugi ishod su izbori. Treći scenario je da se sjednica ne održi, da se ugroze zakonski rokovi, da se uvedu privremene mjere iako zakon ne definiše šta to znači. Kao što ne definiše da li će i kada biti izbori. Postoji i varijanta da je interes grupacije “Vakat je” i SDP da Vijeće padne, da idu na nove izbore, zato što računaju da su loše prošli na ovim izborima. Bez obzira šta će se desiti, imamo jednu novu stranicu u političkim odnosima.” kazao je akademik Zukorlić.

Ključno je, navodi akademik Zukorlić, da se građani okrenu budućnosti. Da politike prošlosti ostave u prošlost, a da politike budućnosti dobiju šansu.

„Kada Bošnjaci odluče da zatvore stranicu političkih opcija nastalih 90-tih godina, onda će se stvari promijeniti. Imate stranke prošlosti, imate stranku budućnosti. Mi smo stranka budućnosti. Mogli smo da likujemo trenutnoj situaciji, ali mi ne želimo to. Mi smo drukčiji, mi predstavljamo drukčiju političku kulturu. E ja to neću, jer ne želim da se radujem što taj Džudžo, Fijuljanin, Hazbo, ili neki Mašo odlaze od Ugljanina. Meni je samo žao što su Bošnjaci izgubili tri decenije. Znajte, kada onaj broj koji glasa iz mržnje ili iz inata bude sveden ispod 10 procenata, mi ćemo pobijediti u to budite sigurni. Devijantne stranke, devijantne politike imaju pravo da postoje, ali moraju biti svedene ispod 10 posto. To vam je kao i sa virusima u tijelu. Onda kad budu pali ispod tog procenta, tada se pale svjetla za narod“, rekao je akademik Zukorlić.

Akademik Zukorlić ističe da je sada politička situacija jasna, te da postoje dvije strane.

„Mi i dalje mislimo da je većina u BNV-u loša, da BNV sa ovim sazivom ne valja, da ne služi bošnjačkom narodu, da pojedinci rade samo za svoje interese. Mi u ovih 16 godina imamo sve lošije stanje bosanskoga jezika, sve lošije stanje Bošnjaka, to je za ovih 16 godina evidentno. Bez obzira šta će se tu desiti, ja mislim da imamo jednu novu političku stranicu. Tu će se stvari još raščišćavati, ali znajte da smo mi u ovoj situaciji spremni, ali posebno sretni što se to nas ne tiče. Jednom sam rekao da se politička situacija raščišćava, da postojimo mi i oni. Eto, to se i ispostavilo. Imate njih koji se bave brojnim nečasnim djelovanjima, a imate i nas, Stranku pravde i pomirenja koji smo jasan put koji želi djelovati u korist Bošnjaka“, istakao je akademik Zukorlić.

SANA