Naslovna Uncategorized Dr. Zukorlić u Skupštini Srbije o efikasnosti i radu Državne revizorske institucije

Dr. Zukorlić u Skupštini Srbije o efikasnosti i radu Državne revizorske institucije

361
Objavi

Narodni poslanik, predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić govorio je danas u Skupštini Srbije o efikasnosti i radu Državne revizorske institucije

“To je jedan od dokazanih mehanizama u naprednom svijetu koji se u svakoj državi u kojoj je dosljedno i profesionalno uspostavljen, zapravo pokazao kao veoma bitan i veoma efikasan. Uz uspostavu ovog mehanizma i u sistemu naše države predstavlja jedan važan iskorak i nesporno treba podržati razvoj ove institucije i njenu efikasnost. Svakako da ono što smo do sada imali od praćenja rada ove institucije, možemo zabilježiti uzlaznu liniju u kretanju njenoga razvoja, međutim pošto je u pitanju jedna važna institucija jer se bavi veoma delikatnim poslom, potrebno je biti jako oprezan i zapravo obratiti pažnju na moguće probleme i moguće nedostatke. Zapravo ako analiziramo bilo koji oblik recesije u državnom sistemu, jedan od ključnih razloga za ostajanje u privredi i društvu, odnosno u recesiji jeste nenamjensko trošenje budžetskih sredstava. Onaj mehanizam, onaj sistem, ona država, ona vlast koja uspje da se izbori sa ovim problemom, zasigurno će politička borba u suočavanju sa svim drugim problemima biti mnogo lakša.”

Akademik Zukorlić ukazao i na problem nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava.

“Nenamjensko trošenje budžetski sredstava je jedan od najvećih izazova, isto tako i jedan od najvećih problema na raznim nivoima države. Moje iskustvo je veće na lokalnom nivou, često ćete čuti kada građani podnesu neki zahtjev ili kada se pokrene inicijativa za nekom investicijom ili rješavanje nekog problema, često ćete čuti nema para, to je obično efikasan odgovor da se zahtjevi odbiju, međutim država ne može da nema para na bilo kom nivou, država  koja normalno radi, ubira poreze i ostvaruje svoje regularne prihode uvijek ima para, samo je pitanje ko je domaćin u toj državi. U  sistemu porodičnom ili državnom u kome se radi maksimalno, troši racionalno i zaustavi se krađa taj sistem i u mikro i na makro planu ne može nikada biti u problemu sa novcem. Prema tome opština, grad, država uvijek ima para ukoliko se spriječi lopovluk, odnosno ukoliko se spriječi nenamjensko trošenje sredstava. Ono što smo zapravo imali od popravljanja stanja u državnom sistemu u posledjnih nekoliko godina je zapravo ostvareno na ovaj način, smanjite zloupotrebe budžetskih sredstava, dobili ste sredstva i zapravo je na tome i ova Vlada proteklih godina ostvarila značajne rezultate i onda su ta srestva iskorišćena za izgradnju velikih investicionih projekata kao što su putevi, autoputevi, infrastruktura i ostale investicije.

Akademik Zukorlić govorio i o procesuiranju zloupotreba trošenja budžetskih sredstava, posebno na lokalnom nivou.

“Ono što jeste moja želja da skrenem pažnju ovoj Skupštini i Vladi i Državnoj revizorskoj instituciji, jeste pitanje efikasnosti u pogledu procesuiranja izvještaja, odnosno procesuiranja zloupotreba trošenja budžetskih sredstava. Mi imamo nekoliko slučajeva na lokalnom nivou gdje ja živim, gdje smo imali veoma negativne izvještaje revizorske i čak i početak procesuranja i prema tužilaštvu i prema pravosuđu ali nikada epilog ili nekakav beznačajan epilog, to je drugi dio priče na koga treba staviti akcenat, jer tek tada ćemo imati ono što se postiže na nivou Vlade, da se postigne i na nivou lokalnih uprava.”

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić / FOTO – SANA

https://www.youtube.com/watch?v=TMPRVf0Dxv0