Naslovna Vijesti “Drevna Bosna” i “Academia” predstavljene u Rožajama – Bošnjaci su svoji na...

“Drevna Bosna” i “Academia” predstavljene u Rožajama – Bošnjaci su svoji na svome

532
Objavi

U prepunoj velikoj sali Doma kulture u Rožajama, u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice održana je promocija djela Drevna Bosna i Academia autora akademika Muamera Zukorlića. Promotori su bili: akademik Šerbo Rastoder, akademik Fatmir Bači, dr. Jahja Fehratović, a prisutnima se obratio i sam autor.

Dr. Fehratovic je istakao da knjiga “Drevna Bosna” sublimira sve ono što Bošnjaci zaista jesu a za šta nisu imali objedinjenu publikaciju kako bi pokazali ko je vlast toga bića bošnjačkoga naroda, a i svih drugih naroda na Balkanu.

“Akademik Zukorlić je na jednom mjestu sakupio sve značajnije osnovice identitetskog određena jednog naroda u onom dijelu koji je bio manje poznat, najviše zatamnjen i do koga su rijetko dopirali istraživači ovih prostora. Ova knjiga nas po prvi put upoznaje sa historijom našeg područja, našeg do onog momenta kada nama već otprilike postaje jasno da se u potpunosti obnovio taj identitet, ovo je jedna od rijetkih knjiga koja se bavi poviješću Bosne i Bošnjaka od prahistorije pa do dolaska Osmanlija i to onih dijelova koji nas određuju u ukupnosti našeg identiteta. Ova knjiga to uspjeva da prenese i to na jedan poseban način, na način koji je lak i jednostavan za svakog čitaoca i koji može biti dostupan za svakog koga interesira ova oblast, kako onome ko je apsolutni laik, tako je itekako važan udžbenik za sve one koji se bave izučavanjem ove naše povijesti. Ovo djelo nije ona historija u tom klasičnom i suhoparnom smislu, ovo je više kulturna historija, ovo je više pročavanje i prožimanje historije. Ova knjiga je jedno štivo koje je nedostajalo i koje je prijeko bilo potrebno nama Bošnjacima da razgraničimo sve dileme i da dobijemo sve argumente za ono što smo osećali, što smo nosili u svojim srcima i što smo pokušavali drugima da pokažemo kada bi pokušali da osporavaju našu posebnost i naš identitet.” kazao je dr. Fehratović.

Dok je ”Drevna Bosna” knjiga koja nama nas objašnjava, dodaje dr. Fehratović, knjiga Akademija je još složenije štivo koje iz nekoliko segmenata predstavlja ediciju koju nismo imali prilike kod nas da sretnemo.

“Naravno onaj dio koji je posebno važan za nas i koji dolazi kao pečat te promisli o važnosti shvaćanja znanja i razumijevanja jeste dio koji se odnosi na ukupnost koju smo mi Bošnjaci imali u parčadima kroz povijest a koju nismo uspjeli da prikupimo. U svakoj od ovih knjiga možete naći ono za šta bi vam trebale godine istraživanja i opet na kraju ne biste sve to sakupili. Ono što trebam istaći jeste da su knjige posebno obogaćene sa likovnim uređenjem akademika Akšamije. Ove knjige su bogatstvo koje se trebaju naći u svakoj bošnjačkoj kući.” ističe dr. Fehratović.

Akademik Šerbo Rastoder je kazao da on izuzetno cijeni ulemu koja promoviše znanje kao što to radi akademik Zukorlić.

“Znanje je jedina stvar koju vam ne može niko oduzeti, zato ja cijenim ljude koji promovišu, rade i prave znanje. Osnova znanja ove knjige je neverovatan i obiman spisak literature koja je na našim i stranim jezicima, vrlo malo ima novih izbora ali je to znači neko znanje koje već postoji, to je meni bilo fascinantno, to znanje koje već postoji od Nade Klaić pa sve do Sime Ćirkovića, do nekih savremenih autora to je tu utkano ali viđeno njegovim i originalnim očima i u tom smislu ja sam zaista zadivljen.

Kao stubove Bošnjačkog identiteta akademik Zukorlić navodi etnogenezu, vjeru, jezik, pismo i kulturu. Knjiga “Drevna Bosna” sama po sebi će više vrijedeti kako vrijeme bude odmicalo. Ja kažem halal vjera da mi imamo učitelja koji može da uči svoj narod o onome što je njegova prošlost, njegova kultura i njegova baština.” kazao je akademik Rastoder.

Akademik Fatmir Bači je kroz poeziju uljepšao promociju knjiga naglasivši da su njegove pjesme uglavnom vezane za Bosnu.

“Bosna nije geografski pojam već duhovni prvenstveno, kada nestane zadnji Bošnjak ne znači da će Bosna nestati, to je ona veza koja drži Bošnjake negdje kraj Albanije koji su gorani i koji su žestoki Bošnjaci, čak ni jezik njihov nije sličan ali oni tvrde da su Bošnjaci, imamo bošnjake u Albaniji, u Turskoj i to je nešto jače od onoga što može prostor da terminira kod čovjeka. Veza između mojih pjesama i „Drevne Bosne“ jeste to da moja pjesma dolazi iz jedne drevne, duhovne stvarnosti, mi smo izgubili sve kontakte sa Bosnom. Bosna nam je bila nešto više nego zemlja. Moje pjesme su uglavnom pisane u periodu kada je bio rat i uvijek u tom duhu da nisam vidio Bosnu i da nisam upoznao nijednog a Bošnjaka a da je iz Bosne.“ rekao je akademik Bači.

Akademik Zukorlić istakao da su djela nastala iz potrebe jačanja i definisanja bošnjačkog identiteta.

“Svakako da ću nastojati da ne govorim o knjigama jer toliko dugo sam se sa njima hrvao da sam jedva čekao da se kurtališem ali to je kao kad majka rađa svoje dijete, što se više namuci, vise ga voli. Ranije sam mislio da ja nikada neću pisati nešto što ima veze sa historijom međutim suštinski ovo moje druženje sa Bošnjacima, borba za Bošnjake učilo me raznim stvarima ali kako sam više bio sa Bošnjacima u ovim borbama me je nateralo na ovo. Kada krenete da sami sebe osuđujete sjetite se pozitivne stvari toga a to je da nismo valjali mi ne bi opstali. Mi smo najmanje učili o nama, o svemu smo učili prirodne nauke, društvene, o svemu, ali o nama skoro ništa, to je bilo zabranjeno, iz tih knjiga iz kojih smo mi učili mi nismo postojali. Mi smo bili nepostojeći subjekt i sve što smo učili bilo je o nečemu tamo i o nekom drugom, a ako se moralo nešto reći o nama onda je to bilo apsolutno po udžbenicima iz Beograda i Zagreba, strogo cenzurisani, strogo prečišćeni gdje nije moglo proći ništa što bi nama vratilo jednu kašičicu svijesti o nama. Htio sam da napravim jedan pristojan udžbenik da bi Bošnjak koji hoće da sazna nešto o sebi kada ga ove zabrinute komšije pitaju šta ste vi Bošnjaci da može da odgovori i zato sam smatrao da nam je potrebna ova knjiga u kojoj će onaj ko želi da bi imao sopstveno samopouzdanje mogao naučiti nešto iz sopstvenih izvora. Ja mislim da Bošnjaci moraju glasno da progovore o onome ko su oni i to je zapravo bilo ono što me pokrenulo da ovo radim, korjeni Bosne su duboki i zato ona opstaje.” navodi akademik Zukorlić.

Dodaje da su Bošnjaci u Evropi svoji na svojem, te da je državnost Bosne neupitna.

“Kada sam pisao o drugim narodima tu sam najmanje iznosio svoje mišljenje dok kada sam pisao o nama iznosio sam slobodno svoje misljenje, drugi neka govore o sebi.

Po bilo kojim od stubova identiteta ono sto imamo jasno jeste da su Bošnjaci u Evropi i na Balkanu svoj na svome i da nemaju čega da se stide. Mi ovdje gdje živimo u manjinama moramo shvatiti jednu stvar a to je da vrijednost, dostojanstva, prava i sloboda se ne vezuje za količinu, ako ti ne vrednuješ ono što imaš kod sebe kako će onda drugi da vrednuju.

Ja sam sve ovo mogao da prenesem samo svojoj porodici i da vi ništa od ovoga me znate, ali Allah mi je zabranio da sakrijem znanje, ja znam da i vi svojoj djeci želite sve najbolje.“ istakao je akademik Zukorlić.

Zainteresirani su nakon promocije imali priliku kupiti knjige “Drevna Bosna” i “Akademija”.