Naslovna Vijesti Građani Novog Pazara zahtjevaju da im se što prije izdaju dozvole za...

Građani Novog Pazara zahtjevaju da im se što prije izdaju dozvole za asfaltiranje ulica

516
Objavi

Zalaganjem predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) dr. Muamera Zukorlića iz budžeta Republike Srbije odobrena su sredstva za asfaltiranje 20 ulica u Novom Pazaru kako bi se stalo na put ucjenjivačkom ponašanju Gradske uprave koja nije asfaltirala ulice u kojima je pobjedu odnijela stranka dr. Zukorlića. Iako su sredstva odobrena, projekti urađeni, izvođači radova  izabrani, vladajuća koalicija SDP-SDA odbija potpisati saglasnost kako bi radovi mogli da počnu, što je rezultiralo nezadovoljstvom građana.

Danas su mještani naselja Mur sa predstavnicimia Stranke pravde i pomirenja otišli u zgradu Gradske uprave kako bi od gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca zatražili da potpiše saglasnost o asfaltiranju ulica u tom dijelu grada a za koje su sredstva obezbijeđena.

Umjesto gradonačelnika pred građane je izašao član kabineta gradonačelnika Samir Lekić koji je kazao da za zakazazivanje sastanka kod gradonačelnika postoji određena procedura jer kako kaže “gradonačelnik prezauzet” i ne može tek tako primiti stranke, na šta su građani burno reagirali kazavši da ni oni nisu slobodni da par sati čekaju gradonačelnika koji ih na kraju i neće primi.

Kako je pritisak građana rastao, uslijedila je nova informacija, ovog puta da gradonačelnik nije u zgradi, da neće dolaziti i da ih ne može primiti. Iako su građani svojim očima vidjeli kako gradonačelnik ulazi u zgradu Gradske uprave, nakon čega su ušli za njim. Postalo je očigledno da se gradonačelnik i Gradska uprava ne mogu nositi sa opravdanim zahjtevima građana, pa su se dali u beg, nakon čega su i građani napustili zgradu.

Dr. Fehratovic kazao da je zahtjev već predala, te da su sredstva i mašine spremne i jedino što se čeka je dozvola od gradskog nadzornog vijeća.

“Upravo smo sa 3. sprata gdje smo zajedno sa građanima naselja Mur tražili prijem kod gradonačelnika Novog Pazara Nihada Biševca, povodom zahtjeva koji su građani poslali prošle nedjelje da se dozvoli asfaltiranje ulica. Sredstva su obezbijeđena već nedjelju dana i više mašine čekaju, aspfalt čeka i jedino nam je neophodno jeste da gradska uprava ili nadležna lica iz gradske uprave daju saglasnost na izvođenje tih radova. Nažalost zbog toga što su ta sredstva obezbijeđena iz državnog budžeta, što su ta sredstva obezbijeđena zahvaljujući SPP-u, našem lideru akademiku Muameru Zukorlić i zato što građani ovoga grada po prvi put dobijaju asfalt, dobijaju urađenu kanalizaciju, kišnu kanalizaciju, fekalnu kanalizaciju bez toga da ikome išta trebaju platiti i bez toga da ikome trebaju kazati hvala, zato gradonačelnik ovog grada i svi nadležni nisu još uvijek dali saglasnost da se počne sa tim radovima.  Građani su ovdje danas došli da pitaju gradonačelnika zašto se to čeka, međutim znajući da je gradonačelnik u zgradi tražili smo prijem, tražili smo da udostoji sve ove građane, da udostoji nas kao izabrane predstavnike ovog grada, nakon pola sahata čekanja ispred nas je izašlo lice koje tvrdi  je zaduženo  zakazivanje sastanaka i za protokol prijema kod gradonačelnika i kazao nam da gradonačelnik nije tu. Pokušali smo telefonom da dobijemo gradonačelnika ali telefon je isključen. Ovi ljudi su danas došli samo da pitaju gradonačelnika da li je moguće da neko želi da zabrani građanima da imaju asfalt, zar je moguće da neko želi da zabrani građanima da umjesto septičkih jama imaju fekalnu kanalizaciju, zar je moguće da neko želi da zabrani građanima da njihova djeca mogu normalno hodati asfaltiranim putevima.Mi najavljujemo da ćemo svakog dana biti ovdje sa građanima sve dok ne dobijemo saglasnost koja je neophodna.” kazao je dr. Fehratović.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture g. Edin Zećirović kazao da je nije htio da preskače lanac institucija te da je nakon dogovora u Ministarstvu došao u Gradsku upravu da razgovara o dozvolama i radovima.

“Prošle nedjelje nakon dogovora u Ministarstvu na čelu sa našim liderom Muamerom Zukorlićem odobrena su novčana sredstva za asfaltiranje 20-tak ulica na teritoriji grada Novog Pazara, posredstvom toga nismo željeli da preskačemo nijednu od institucija koje su u tom lancu, ja sam došao u Gradsku upravu i dogovorio sastanak sa Ismailom Batilovićem, jednim od načelnika koji su zaduženi za izdavanje i ovjeru građevinskih dozvola. Ja mu se ovim putem zahvaljujem jer je bio jako profesionalan, razmijenili smo par rečenica i dogovorili strategiju i postupak izdavanja tih građevinskih dozvola. Pozvao je drugog službenika koji radi na tim poslovima, to je Mersad Uglić. Predao sam projektnu dokumentaciju, ona je pregledana od strane upošljenika Gradske uprave koji su u lancu izdavanja građevinske dozvole i rečeno je da je sva ta tehnička dokumentacija dovoljna da bi se izdala dozvola i da se to može uraditi veoma brzo. Rečeno mi je da je gospodin Elvira Hamidović glavni gradski urbanista zadužen ispred GU, rečeno je da navratim kod njega, zakažem sastanak, zatim kod njega predam tu dokumentaciju i da će sve brzo biti gotovo. Obzirom da je to već bio kraj radnog dana, čuo sam se sa gospodinom Hamidovićem i dogovorili smo da sutra u 11h se vidimo u ovoj zgradi. Vidjeli smo se i već je sastanak tekao u jednom drugom pravcu, vjerovatno su dobili neke političke instrukcije od pretpostavljamo gradonačelnika i pomoćnika gradonačelnika Nihada Hasanovića. Počeli su da postavlju pitanja tipa, da li ima dlake u jajetu, da li postoji digitalna dokumentacija, da li će ministarstvo finansirati i ostalu infrastrukturu u smislu kanalizacije, kišne, fekalne i svega onoga što se nalazi. Da skratim priču, dogovorili smo da građani Novog Pazara, odnosno iz svih naselja, iz ulica koje se trebaju asfaltirati dođu i podnesu zvanične zahtjeve i da će nakon toga reagovati sve nadležne službe i da će se u kratkom roku izdati građevinske dozvole. Od tada je prošlo nedjelju dana, mi smo ovdje sa građanima voljni da dobijemo odgovore od gradonačelnika, međutim on se nije odazvao, čak su i tražili da mi pretražimo zgradu i provjerimo je li gradonačelnik tu te da ako ne bude podnesemo ostavke a ako bude da on podnese ostavku, to je smiješno zaista i to ne priliči jednom gradu. Tek mi je sada jasna izjava Rasima Ljajića kada je rekao da će im trebati još jedan mandat da bi asfaltirali sve ulice na teritoriji grada Novog Pazara, oni time šalju poruku građanima Novog Pazara da će ih ucjenjivati preko ulica još makar 6 godina. Mi im danas ovdje odlučno šaljemo poruku da taj naredni mandat neće moći da vide kancelarije ove Gradske uprave a kamoli da odlučuju o sudbini naroda na način na koji to rade danas.” kazao je Zećirović.

Mještanin naselja Mur istakao da je on i ranije dolazio i da nije iznenađen što nisu primljeni.

“Došao sam sa našim predstavnicima zbog naših opštinara koji su nas jednostavno ucjenjivali ili da pređemo u SDP da bi nam asfaltirali ili nećemo dobiti asfalt. Ja sam išao prošle godine kod gospodina Hasanovića, našao sam ga u zgradi za poljoprivredu, sa njim sam razgovarao, ponio sam projekat, nije htio u kancelariju da me primi već smo na hodniku razgovarali, rekao sam mu da nije lijepo da na hodniku razgovaramo i da treba u kancelariju da uđemo na šta je on rekao da o tome nećemo ni razgovarati. Ja sam nakon toga otišao kući i mojim komšijama projekat vratio i rekao im sve što je on meni kazao. Mogu reći da nije lijepo ovo što gradonačelnik radi sa nama, on je tu da svim građanima udovolji i obezbijedi ono što im fali.”

Mještanin ulice koja također nije asfaltirana naglasio da iako ih gradonačelnik nije primio, neće odustati od ovoga sve dok ne dobiju svoja prava.

“Stigao je dopis iz Ministarstva i mi smo posredstvom toga došli ovdje u opštinu da nas ti funkcioneri i predstavnici vlasti prime, da samo potpišu taj zahtjev, da se obradi ta tehnička dokumentacija. Sredstva su sva obezbijeđena od ministarstva, ništa opština ne treba da plati već samo da potpiše taj zahtev. Gradonačelnik nije imao vremena danas da nas primi, mi ćemo i dalje nastaviti da dolazimo ovdje i bit ćemo aktivni dok se ne ostvari taj naš cilj”