Naslovna Vijesti Iz minute u minutu – Izbori za BNV 2018.

Iz minute u minutu – Izbori za BNV 2018.

626
Objavi

Donosimo vam vijesti koje nam pristižu sa terena vezano za predstojeće izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće, da bi sve Sandžaklije u zemlji i inostranstvu bile u toku o aktivnostima sve tri liste i predstavnika vlasti tokom izborne šutnje i na danu izbora. Ukoliko i vi imate neku informaciju, fotografiju ili snimak, šaljite nam na 

 


09:00 –  4. nov – Tutin

Veliki broj broj građana u Tutinu se žali da danas, na dan izbora, nisu na biračkom spisku, iako su ranijom provjerom dobili potvrdan odgovor da su upisani u poseban birački spisak. Također, mnogima su promijenjene adresa stanovanja, pa glasaju na mjestima koja su udaljena preko 15 km. Javilo se i nekoliko građanki sa žalbom da su im prezimena promijenjena na djevojačko, tako da ne mogu da glasaju jer nemaju važeću djevojačku ličnu kartu. Na ovom udaru pretežno su građani koji su putem društvenih mreža javno pozivali da se glasa za “Maticu bošnjačku.”

08:00
 –  4. nov – Novi Pazar, Tutin

Sva biračka mjesta u Novom Pazaru i Tutinu za današnje izbore nacionalnih savjeta su otvorena. Prava glasa na ovim izborima ima 50.227 građana Novog Pazara, dok se u Tutinu prijavilo 20.838 građana u poseban birački spisak.08:00
 –  4. nov – Sjenica

U selu Draževiće, predstavnici SDA Sandžaka dovezli su crijeva za vodu i mještanima obećali da će im uradit vodu ako glasaju listu “Samoopredjeljenje”.

07:00 –  4. nov – Sandžak

Na mnogim biračkim mjestima pojavio se manjak glasačkih listića a na jednom čak višak.
Predstavnici liste “Matica bošnjačka” ne dozvoljavaju početak glasanja dok broj listića ne bude jednak broju osoba upisanih u birački spisak. Na nekim biračkim mjestima listići su pronađeni i glasanje je počelo.

00:00 –  4. nov – Tutin

Na jednom biračkom mjestu u Tutinu, pristalice SDA su  namontirale sumnjiv uređaj na banderi i povezali ga sa glasačkim mjestom kablovima.

 

20:00 –  3. nov – Tutin

Centar za bošnjake studije (CBS) iz Tutina kojim rukovodi kandidat liste “Samopredjeljenje” Esad Džudžo grubo je prekršio izbornu tišinu jer je telefonskim putem vršio anketiranje građana u povodu izbora za BNV i rezultate objavio na svom facebook profilu.

19:00 –  3. nov – Novi Pazar

Još jedan prekršaj. SDP organizrao predizborni miting ispred zgrade Bor u izbornoj tišini.

17:00 –  3. nov – Novi Pazar

Još jedno kršenje izborne tišine. Predstavnici liste “Stari dedo” obilazili su danas građane i dijelili materijalnu pomoć socijalno ugroženim porodicama a potom se javno pohvalili na zvaničnoj Facebook stranici.

15:00 –  3. nov – Sandžak

Veći broj Bošnjaka iz dijaspore danas je pristigao u Sandžak kako bi uzeli aktivno učešće u izborima za BNV.

13:00 – 3. nov – Tutin

SDA vlast uputila tridsetak mašina da navodno rade puteve po pešterskim selima. Odbornici SPP-a u Tutinu oblaze sela i objašnjavaju narodu da treba da se oslobode tridesetogodišnje prevare sa predizbornim putevima i šoderom.

 

11:00 – 3. nov – Novi Pazar

Predsjednik Sandžakče narodne partije (SNP) Mirsad Đerlek obilazio je danas mještane naselja Selakovac obećavajući im asflat ako podrže listu “Vakat je”.

Na ovaj način Đerlek je na najgrublji način prekršio izbornu šutnju.

Kako saznajemo mještani nisu bili oduševljeni posjetom Đerleka, iz mnogih ulica je istjeran uz poruku: “Da nam nikad asfaltirat nećete vas glasati nećemo”.

10:00 – 3. nov – Tutin

U Dubovu nasut predizborni šoder.  Mjesni odbor SPP Dubovo objašnajva mještanima da će se za selu i cijeli Tutin mnogo više uraditi promenom vlasti. Da se ne zadovolje šoderom.

8:30 – 3. nov – Novi Pazar

SDA čuvarima kutija podijeljene male olovke, da pokušaju poništavati listiće Matice bošnjačke tokom brojanja.

8:00 – 3. nov – Sjenica

Opštinski funkcioneri SDA u Cetanoviću nude određenim mještanima po 10 eura za glas. Mjesni odbor SPP Cetanoviće obilazi mještane i bodri ih da ne prodaju glas.

7:00 – 3. nov – Novi Pazar

Adnan Mecinović (SDP) uputio prijetnje putem govorne poruke mještaninu Tutina, kada je saznao da će glasati za SPP. Slučaj će biti prijavljen policiji. Audio snimak će biti dostavljen policiji.

6:00 – 3. nov – Novi Pazar

Rasim Ljajić obišao Paralovo, gdje je obećao mještanima peti put asfalt i vodu sljedećim riječima:

“Znači ako nam takozvani Muftija uzme Bošnjacko vijeće, sve će uzet za sebe, pa će tako sutra i vlast i opštinu da prisvoji”

Mjesni odbor SPP Paralovo je u akciji objašnjavanja mještanima da ih Ljajić laže, ko i posljednjih pet izbornih ciklusa.

5:00 – 3. nov – Novi Pazar

Mještani Šutenovca jučer otjerali SDP funkcionere koji su došli da obećavaju asfalt.