Naslovna Vijesti Konvencija u Priboju – Glas za “Maticu bošnjačku” je glas za slobodu...

Konvencija u Priboju – Glas za “Maticu bošnjačku” je glas za slobodu i dostojanstvo

501
Objavi

U Domu kulture u Priboju održana završna konvencija liste “Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić Muftija”. Punom salom Doma kulture Pribojci su jedinstveno i javno izraziti podršku listi “Matica Bošnjačka” na čelu sa akademikom Muamerom Zukorlićevo Muftijom.

Na samom početku prisutnima su predstavljena načela sa kojima će lista “Matica bošnjačka” istupiti na predstojeće izbore za BNV.

Prisutnima se obratio predsjednik opštinskog odbora SPP-a Fahrudin Alagić koji je poručio da je lista “Matica bošnjačka” ponudila najbolje što bošnjački narod ima.

“Ne prođe nijedan ljudski vijek a da nam se ne desi neki progon. Svako malo mi smo nekakvi muhadžiri, izbjeglice. To u ljudima budi utisak inferiornosti, da su manje vrijedni, te daju utisak da se stanje ne može promijeniti. Neki kažu da ne mogu javno, mi da radimo, a oni će nas, kao, podržati iza ugla. Neophodno je da svako od nas upozna našu historiju, da bismo na tim temeljima izvukli pouku i gradili svoju budućnost. Mi želimo odgojiti generacije koje će jasno, svjesno i samostalno govoriti o tome da su ravnopravni članovi ovog društva, te da ne hodaju pognute glave. Jedina prava ustanova koja nas uči kako biti ponosan, kako biti dobar vjernik i uzoran građanin je naša Islamska zajednica. Ovi ljudi ispred vas su časni, pošteni i pametni ljudi. Znam sigurno da ćemo biti ponosni na njih, kao što smo i do sada. Pitam se imaju li se čime boriti? Pa imat će, ako im mi damo podršku. Tada će se boriti za nas. Mi smo opstali zahvaljući Vakuf ima, naši Bošnjaci bili su najveći vakifi, zato budimo i mi vakifi pa uvakufimo svoj glas za Maticu bošnjačku. Dajmo im podršku, zaokružimo broj 2”, poručio je Alagić.

Predstavljeni su i kandidati za vijećnike liste “Matica bošnjačka” na čelu sa nosiocem akademikom Muamerom Zukorlićem Muftijom koji se i obratio prisutnima. Istakao da će se njegov glas čuti bučno sve dok Bošnjaci ne budu imali podjednaka prava sa većinskim narodom, aludirajući time na nedavni napad na policajca bošnjačke nacionalnosti.

“Postoje vremena u kojima je jako važno sačuvati sjeme, jer ne može se sjeme uvijek prosuti po zemlji, već samo kada je vrijeme da ga zemlja primi, pa da klija i da podari svoje plodove. Nadali smo se da su loša vremena iza nas. Idalje želim da vjerujem da je tako, ali ova zajednica Bošnjaka u Priboju ima pravo na svoje prave predstavnike, na svoje autentične zastupnike, one koji ih neće prodati pozicijom opštinske vlasti ili direktorskim mjestom i tako zaboraviti sve ono što su obećali u predizbornoj kampanji. Bošnjaci u Priboju imaju pravo na predstavnike koji će javno govoriti istinu, pa makar i gorka bila, kao što je nažalost gorka istina što Islamska zajednica već godinama ne može dobiti dozvolu za izgradnju džamije u Novom Priboju. Znajte, naši dogovori sa većinskim, vladajućim strankama imaju smisla samo ako će ovaj napaćeni bošnjački narod imati koristi od naših dogovora. Mislio sam da su nedaće Bošnjaka Priboja u ovim danima vezane samo za socijalno-ekonomsko stanje, a da su nasilje i slične pojave nešto što je daleko iza nas, međutim nisu. Neposredno sam prije ovog susreta primio informaciju da je policajac bošnjačke nacionalnosti Salem Mujezinović brutalno pretučen, sa leđa, mučki od strane pripadnika većinskog naroda. Epilog je ublažavanje povreda od strane ljekara i mizernih kazni od strane suda. Slušao sam gospodina Stefanovića kako govori da će svi policajci biti zaštićeni. Neću stati sve dok ne dobijem odgovor da li to važi i za policajce Bošnjake. Ako neko iz kriminalnih redova može tako nešto uraditi nad policijskim službenikom, onda nimalo nije dobra poruka koja se šalje običnom Bošnjaku. Zato vam treba BNV koje će biti vaš advokat. Mnogo više vama nego Bošnjacima u Novom Pazaru. Dolje je Bošnjaka 100 000, šta god da im rade ne mogu im ništa, ali vama ovdje u Priboju treba takvo vijeće. Isti slučaj je sa djevojčicom koja je u sred bijela dana napastvovana u tramvaju u Beogradu. Ja, Muamer Zukorlić, do svog komada, za pretučenog policajca Bošnjaka u Priboju i za napadnutu djevojčicu u Beogradu glasno ću govoriti, pa neka govore i da sam Taliban i kojekakve stvari. Tamo gdje nestaje ljudskost, znajte, nestaje sve”, poručio je Zukorlić.

On je dodao da lista na čijem je čelu nudi slobodu i dostojanstvo, kao univerzalne vrijednosti svakog čovjeka.

“Ako mislite da ću kupiti vaš glas za cijenu koja je mnogo manja od cijene na stočnoj pijaci, motokultivatore ili kojekakve stvari koje oni nude, znajte, neću i ne želim. Dosta je ovom napaćenom narodu muke svih ovih godina, nego trebam još ja da ga prodam, kao što oni rade. Ne! Neću! Ne morate mi nikad dati glas. Ja vam nudim slobodu, dostojanstvo. Hajmo zajedno ići tim putem. Znajte, neće vas poštovati pripadnici većinskog naroda sve dok ne budete poštovali sami sebe. Jer, što bi vas poštovao neko kada ni sami sebe ne poštujete? Moja poruka je glasna, moja poruka je bučna, ali znajte da ona dolazi iz srca, satkana iskrenim i čistim emocijama. Vi, koji ste ostali čisti nukleus ovog tijela ne dozvolite ovo, dignite glas, imate nas. Gospodar nam obećava da ako se njemu pokorimo niko nas neće uspjeti pokoriti. Neka iz ove sale večeras krene energija. Ono što ne može da se kupi ne smije ni da se proda nikada. Vjera, čast, dostojanstvo, obraz, to se ne može više vratiti. Budite prijatelji svojih rođaka, komšija, sviju koje znate i prenesite im ovo. Molim Gospodara da nam olakša da ovom zemljom hodamo uspravno, ponosno, kao što to zaslužuje svaki insan”, istakao Muftija.

Prisutni su imali prilike uživati u kulturno – umjetničkom programu za koji su se pobrinuli izvođač sevdaha Omer Talović uz pratnju Eska Hadžiefendića, Aiša Salihović koja se predstavila izvjedbama “Mati stara” i “Lijepo je doć u svoju čaršiju” kao i Sanida Selimović koja se predstavila recitacijom “Ptice” autora Fatmira Bačija.

Nakon Priboja, završna konvencija upriličena je i u Prijepolju.