Naslovna Uncategorized Krivicom rukovodstva BNV kasne udžbenici za nastavu na bosanskome jeziku

Krivicom rukovodstva BNV kasne udžbenici za nastavu na bosanskome jeziku

1139
Objavi

Matica bošnjačka izražava zabrinutost zbog alarmantne informacije da će i ove godine kasniti udžbenici za nastavu na bosanskome jeziku, i to za učenike drugog i šestog razreda, jer odgovorni iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća nisu na vrijeme poslali mišljenje na izmijenjene planove i programe Zavodu za vrjednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, iznova raskrinkava nesposobnost onih koji su preuzeli da u ime Bošnjaka sprovode ovaj projekt od nacionalnog značaja.

Nacionalni savjeti svih ostalih manjina su do 1. juna, kada je bio krajnji rok, Zavodu dostavili mišljenje na izmijenjene planove i programe, i udžbenici za izvođenje nastave na njihovim jezicima neće kasniti, dok su odgovorni iz BNV umjesto do 1. juna iste ovoj instanci proslijedili krajem avgusta, što će neminovno izazvati kašnjenje udžbenika od nekoliko mjeseci, a vrlo vjerovatno i do kraja prvog polugodišta, čime se ugrožava izvođenje nastavnog procesa i učenici, kao i njihovi učitelji i nastavnici, dovode u beznadežan položaj.

Posljedice kašnjenja udžbenika za nastavu iz godine u godinu već su vidne prema broju roditelja koji se odlučuju da njihova djeca pohađaju nastavu na maternjem jeziku. Analiza pokazuje da u svim školama opada broj odjeljenja na bosanskome u korist srpskog jezika, što cijeli proces uvođenja obrazovanja pripadnika bošnjačkoga naroda na maternjem jeziku dovodi u kriznu situaciju.

Isključivu odgovornost za ovaj propust snosi vladajuća garnitura u Bošnjačkome nacionalnome vijeću, koja je, umjesto da se bavi suštinskim stvarima iz svojih ingerencija, odabrala da manipuliranjem osjećanjima Bošnjaka, pokušajima banalizacije, primitivizmom i amaterizmom, ovaj bitan organ dovede u degradirajući položaj.

Matica bošnjačka zahtijeva hitnu sjednicu Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o procesu nastave na bosanskome jeziku, utvrdili i procesuirali krivci za ovaj skandal i poduzele mjere kako bi se katastrofalne posljedice ovog čina ublažile. Neophodno je procesuiranje svih odgovornih koji godinama neznanjem, svjesno ili nesvjesno, upropašćavaju proces nastave na bosanskome jeziku i time ugrožavaju elementarne nacionalne interese Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće se mora osloboditi pojedinaca ili grupa koji ovaj organ godinama drže taocem svojih ličnih i partijskih interesa. Ono pripada svim Bošnjacima u Republici Srbiji i neophodno ga je vratiti na onaj put koji se tiče realizacije konkretnih interesa bošnjačkoga naroda u ostarivanju općih i posebnih prava koji nam prema Ustavu i zakonima pripadaju, a od kojih je obrazovanje na bosanskome jeziku na vrhu ljestvice. U protivnom, đaci, roditelji, učitelji i nastavnici će snositi posljedice nerada, bahatosti i amaterizma, što u konačnici neminovno dovodi i do potpune ugroženosti sistemskog izučavanja bosanskoga jezika.

 

Info služba