Naslovna Vijesti Matica bošnjačka, SPP i Sandžak media centar organiziraju tribinu – “Mediji i...

Matica bošnjačka, SPP i Sandžak media centar organiziraju tribinu – “Mediji i novinarstvo u Sandžaku 1932. – 2019.”

793
Objavi

U povodu 1. Februara- Dana novinara Sandžaka Matica Bošnjčka, Stranka pravde i pomirenja uz suorganizatora sandžak medija centar organizuju tribinu Mediji i novinarstvo u Sandžaku 1932.-2019. godinaNa taj način bit če obilježeno 87 godina novinarstva u Sandžaku.

“Podsjetit ćemo ma historijski datum kada je u Prijepolju, duhovnoj prijestolnici Sandžaka – izašao prvi broj Revije „Sandžak“, prvog sandžačkog glasila. Na 1. februar, težinu tog događaja i danas mogu biti ponosni svi novinari jer je zapravo označio historijski početak žurnalizma u Sandžaku. Neprestano treba podsjećati i obavezati ne samo novinare, već i intelektualce, građane na slobodarski i kritički duh koji se i dan-danas izgrađuje.” istakla novinarka Alma Sofić

FOTO – SANA

Uvodničari su Sanela Halković novinarka i direktor medija centra Salahudin Fetić koji će se kroz svoja iskustva osvrnuti na trenutno stanje u novinarstvu u Sandžaku.

“Tribina će, bez sumnje, biti od koristi pogotovo što živimo u vremenu kad nikad nije bilo više medija a manje novinarstva. Ovo je i način suočavanja s problemima, ali i mogućnost da se ukaže na rješenja koja su svima uglavnom jasna i nisu nikakva naučna fantastika. Afirmacija medijske slobode i medijske misli, jedan je od ciljeva ove Tribine. Kako je, opet se vraćam na reviju Sandžak, i 30-tih, 40-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća bila otvorena bez obzira na probleme za različita mišljenja tako je i sutrašnja tribina prilika za prisutne da se uključe i probude ipak donekle uspavanu sandžačku javnost.”

Tribina će biti održana sutra u biblioteci FIS-a od 19 sati .

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić