Naslovna Vijesti Matica Bošnjačka: Susret s dijasporom

Matica Bošnjačka: Susret s dijasporom

587
Objavi

Matica Bošnjačka organizirala susret s dijasporom u Novom pazaru zajedno s njenim liderom Muamerom Zukorlićem. Mnogi od njih još davno krenuli trbuhom za kruhom ali, kako i sami kažu uz svoju Islamsku zajednicu i muftiju Zukorlića nikad nisu zaboravili ko su i odakle potječu.

Poručuju da je to čovjek koji je uradio više bez vlasti nego ovi s vlašću.

-Uz njega je sve lakše. Kroz različite projekte pokušavamo da pomognemo našim institucijama, bolesnima, Hajratu. To zajedništvo koje imamo širom dijaspore, ta povezanost naša i sa institucijama u Sandžaku prvenstveno radi naše djece, nas samih, našeg naroda ovdje u Sandžaku. Konkretno bez muftije Zukorlića mi bi gore bili kao bez nogu.

U svom obraćanju lider Matice Bošnjačke podsjeća na čistu svijest i savjest predstavnika sandžačke dijaspore u svim situacijama.

 

Svu našu energiju i dalje moramo usredsrediti na borbu protiv bijede, neznanja i siromaštva. Vi ste tu najbolji svjedoci kako se čovjek oslobađa kad izađe iz bijede i siromaštva. Drugačija mu pamet, ne mora da puzi, kaže akademik Muamer Zukorlić lider Matice Bošnjačke.

Iz istih kuhinja, kaže, i smutnje

-Ja im kažem ta dijaspora za jedan odmor ovdje donese milione eura u ovaj siromašni grad u koji više ništa ne ulazi od energije, samo izlazi i curi.

Istovremeno, sandžačka dijaspora svjesna, ističu, političke situacije izdala proglas s više od dvije hiljade potpisa za podršku Islamskoj zajednici i akademiku Zukorliću.

-Jedino sa zdravom politikom i jakim liderom kojeg smo konačno dobili svoje povjerenje u potpunosti dajemo SPP-u i njenom predsjedniku, svebošnjačkom lideru akademiku Muameru Zukorliću muftiji. Uvjerili smo se da svojim kapacitetima, autoritetom i cjelokupnim ljudskim resursima može povratiti Sandžaku snagu i od njena napraviti mjesto poželjno za život, kaže se, između ostalog u proglasu kojeg je pročitao Suljo Džanković iz Hamburga

Među prisutnima i studentica Jasmina Zahović. Napustila Njemačku da bi u svom Sandžaku nastavila studij, istovremeno i na Internacionalnom i na FISu.

-Meni je nedostajala domovina i ovdje je nešto o čemu mi u Njemačkoj samo možemo da sanjamo, sloboda koju gore nemamo. Ovdje ja mogu da budem ja.