Na 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga: Upriličena promocija djela „Academia“ autora Muamera Zukorlića

  456
  Objavi

  Na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu, 23.10.2018. u sali „Borislav Pekić“ promovirano je djelo „Academia“ autora akademika muftije Muamera Zukorlića. 

  O djelu su govorili: akademik Refik Šećibović i Zorica Stablović-Bulajić ispred izdavačke kuće „Hera edu“, koja je bila i moderatorica promocije. Promociju posjetio veliki broj građana, intelektualaca, kao i studenata Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru te beogradskih Univerziteta – Promociju posjetio veliki broj gradjana,intelektualaca, studenata beogradskih Univerziteta i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

  Moderatorica Stablović-Bulajić se kritički osvrnula na djelo Zukorlića, ističući njegovu značajnost naročito za naše prostore, jer kako je istakla, ovo je knjiga enciklopedijskog formata, kapitalno izdanje koje treba što prije prevesti na više stranih jezika, te je jedna od najcjelovitijih knjiga koja je predstavljena u profesionalnom izdanju.

  „Ovo je zaista jedno značajno dostignuće, znam da je akademik Zukorlić uspio u „Drevnoj Bosni“ univerzalizirati ideju bosanskog prostora i zajedničkog prostora s obzirom da smatram da je ona čvorište Balkana i sada je u ovom svom djelu koje se piše, sastavlja više od deceniju otišao korak dalje. Pišući o obrazovanju, na mjestu na kome se i nalazi kao predsjednik Odbora za obrazovanje, uspio je za kratko vrijeme da nas prijatno iznenadi jednom ozbiljnom studijom na 600 strana u 15 poglavlja, koja govori sistematično o fenomenologiji znanja iz različitih uglova“  – kaže moderatorica, i dodaje da je Zukorlić uspio komparirati znanja iz zapadno evropskog sistema koje je bazirano na helenističkom i islamskim izvorima znanja.

  „Ovo djelo je toliko neophodno u vremenu u kojem živimo da je zaista ta knjiga ne samo potreba nego i manifest onoga što treba da znamo. Academia je toliko važna da imamo jednu naučnu studiju koja je bazirana na činjenicama, na argumentaciji na historijskim izvorima, jer o znanju govorimo parcijalno, nekada se vežemo za neke mislioce za Kanta i dr. Zaista će ova knjiga biti ne samo od regionalnog značaja, već mislim da treba da se prevede na engleski jezik. Ona govori i o našim institucijama i o akademijama“ navodi Stablović-Bulajić, i zaključuje da ono što impresionira u ovoj knjizi to je dosljedna, sistematična, naučno argumentovana studija o tome šta su zapravo izvori ljudskog znanja i u kojem smjeru mi treba da se razvijamo i da se edukujemo.

  Akademik Refik Šećibović u svom viđenju Zukorlićeve „Academie“ naglasio tri osnovna zapažanja – da je ovo djelo Zukorlićev pečat svojoj zajednici, njegov pečat prema nauci, te da je ono knjiga o istini i o znanju.

  „Ova knjiga komparativno kroz sva poglavlja diskutuje o idejama Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti i mogućim rješenjima. To podrazumijeva jedan novi odnos koji mi moramo da gajimo, zato je nama značajna ova knjiga, da gajimo taj funkcionalni odnos između učitelja i učenika između profesora i studenta između naučnika ili učenjaka i profesora u odnosu na svoje sljedbenike, jer vremenski prikaz svih ovih intelektualaca istraživača u bošnjačkom narodu daje nam za pravo da kažemo da smo tu tradiciju imali i da smo je posljednjih sto godina izgubili“ – kazao je akademik Šećibović.

  On, također, navodi da je „Academia“ i knjiga učenjaka, motivacija u kojoj autor pokazuje da moramo shvatiti da je znanje osnov u bilo kom obliku u kojem mi vidimo, te da autor u tom smislu komparira najveće vrijednosti današnjeg društva.

  Na promociji se obratio i sam autor „Academie“ akademik Muamer Zukorlić MUFTIJA, istakavši na početku da ono do čega je došao radeći na ovoj knjizi jeste pitanje odnosa znanja u pogledu uloge institucije u znanju.

  „Imamo taj poremećaj odnosa institucije i odnosa pojedinca u odnosu na temu, odnosno u odnosu na suštinu. Mislim da je to jedan od glavnih razloga danas – raznih oblika kriza u ljudskom društvu i u razvijenim i u manje razvijenim društvima. Dakle, znanje je pored ljudskog duha ključna vrijednost u čovjeku i od odnosa prema znanju. Od percepcije prema znanju, korištenja i upotrebe prema znanju, uvećanja znanja, zapravo, ovisi najveći dio uspinjanja ili podizanja kvaliteta pojedinca i zajednice“ – kaže autor.
  Ono što je ključ i što naši univerziteti znanja imaju kao problem jeste to što nemaju traku za talente, navodi Zukorlić.

  „To je ono što nama ne dozvoljava da znanje koristimo kao energiju razvoja pojedinca i društva, ne samo u ovim naučnim, nego i u drugima segmentima. Ono što je bila moja intencija za ovo istraživanje i ono što potenciram jeste zapravo da se mora institucija znanja bilo da je osnovna škola, vrtić, srednja škola, fakultet, akademija, humanizirati, one se moraju podrediti čovjeku i znanju a nikako se nadrediti znanju“ – zaključuje Zukorlić.

  Sledeća promocija izdanja Matice bošnjačke na beogradskom sajmu je u petak 26.10.2018. u 10 časova, u istoj Sali – Borislav Pekić – na kojoj će se obratiti više autora.
  Na 63. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga okupilo se više od 1000 izlagača iz zemlje i inostranstva, a sajam se održava pod sloganom „Radost čitanja“. Po prvi put štand „Matice bošnjačke“ otvorio je vrata čitalačkoj publici u Beogradu, a na štandu se nalaze izdanja „Matice bošnjačke“ kao i najvažnija izdanja bošnjačkih autora. Pored toga, „Izdavački centar“ Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru predstavio djela profesora i asistenata. Među najpoznatijim su „Univerzitetska misao“, „Ekonomski izazovi“ i „Pravne teme“ a poznata izdanja okupljaju različite oblasti edukacije i informisanja. Sajam posjetili i studenti Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru s ciljem sticanja novih iskustava, te u želji da se druže sa ljubiteljima knjige.

  SANA / Tekst: Džana Džanković / Foto: Edin Bačevac