Naslovna Vijesti Narodni poslanik Muamer Zukorlić u posjeti Preševu

Narodni poslanik Muamer Zukorlić u posjeti Preševu

566
Objavi

 

Narodni poslanik, akademik Muamer Zukorlić u posjeti Opštini Preševo. Prijem kod predsjednika Opštine i obostrano zadovoljstvo zbog svega što i za Albance iz tog područja čini u Skupštini Srbije. Akademik Zukorlić poručio bit će lojalan i dosljedan partner  koji će pomagati u svemu što bude mogao, a tamo gdje, kako kaže, ne može, neće ni smetati.

Čast nam je da je narodni poslanik Muamer Zukorlić u posjeti Preševu, ističe Šćiprim Arifi predsjednik Opštine. Obavijestio ga je o stanju u kojem žive Albanci i čija se situacija ne razlikuje mnogo od one u kojoj su Bošnjaci u Sandžaku. Izražavajući veliku zahvalnost za doprinos koji daje za ovu oblast kroz djelovanje u parlamentu Republike Srbije, gdje se prije svega dosljedno bori za interese svog naroda ali pritom ne zaboravljajući i građane Preševa ukazujući na probleme sa kojima se oni suočavaju, istakao je i  pomoć  koju pruža Internacionalnom univerzitetu u Preševu gdje mladi ljudi imaju priliku da se afirmišu, steknu kvalitetno obrazovanje a samim tim dođu lakše i do posla.

-Složili smo se da u Parlamentu predstavimo naše interese. Iako mi imamo našeg poslanika, gospodin Zukorlić daje svoj doprinos u Parlamentu Srbije. Hoću prije svega da mu se zahvalim za to. Istovremeno, hoću da mu se zahvalim za pomoć koju Novi Pazara nama pruža kroz Univerzitet i Medresu u Preševu što je dosta doprinijelo našim mladima koji imaju mogućnost da se zaposle i daju doprinos ovom društvu, kaže Šćiprim Arifi predsjednik  Opštine Preševo

 

To je, ističe, rezultat saradnje koja može dati još veće rezultate. Akademik Zukorlić, izražavajući zadovoljstvo što je zajedno s generalnim sekretarom SPPa Edinom Đerlekom i potpredsjednikom Kujtim Sadriuom bio u prilici posjetiti Opštinu Preševo, naglašava da je sretan jer za sagovornika ima osobu koja je okupila mladu ekipu, vratio se sa zapada, stavio svom narodu na raspolaganje što mu je, kaže, i dalo prednost da bude zaštićen od postkomunističkog vremena i sindroma u kojem se, nažalost, još uveliko živi.

-Očekujem da će Preševo i cjelokupna Preševska oblast, albanski narod kao i svi građani ovog prostora imati koristi od ovog jasnog političkog osvježenja za ovaj prostor, izjavio je  akademik Muamer Zukorlić narodni poslanik.

Ističe, jednako dok je bio u vjerskoj a sada i u političkoj ulozi  držao se istog principa- da se izuzetno dobro razumijemo, historijska iskustva su slična, a problemi srodni- bilo da su iz paketa privrede, socijalnog stanja, infrastrukture i svega što se tiče tih oblasti.

-I paket nacionalno-etničkih prava također je sličan. Na tom polju ima mnogo problema i otvorenih pitanja za rješavanja. Mislim da možemo sarađivati punim kapacitetom i spreman sam da svoje političke resurse i u Pazaru i u Beogradu stavim na raspolaganje građanima vjelokupne Preševske oblasti, naglašava Zukorlić

Podsjeća i da je javno govorio o udženicima na albanskom jeziku, problemu s kojim su se škole suočavale, kao i o graničnim prijelazima prema Makedoniji, te svim drugim otvorenim pitanjima.

-Moja poruka je bila i ostala, U meni ćete imati iskrenog, korektnog, veoma dosljednog i lojalnog partnera koji će pomagati u onome što može, a tamo gdje ne može pomoći neće ni smetati.

Sastanak je okončan dogovorom o načelnoj saradnji gdje bi detalji bili definirani u narednom periodu. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja potom je posjetio Medresu u Preševu gdje je upoznat s aktualnim pitanjima i problemima sa kojima se suočavaju u ovoj školi, izrazivši spremnost da se  otklone kako bi Medresa u Preševu išla putem razvoja. U nastavku posjete obišao je završne radove na novoj zgradi Internacionalnog univerziteta, zadovoljan s onim što je do sada urađeno. Na kraju posjete bio je i specijalni gost na lokalnoj televiziji u Preševu.