Naslovna Vijesti Obilježeno 26 godina od zločina u Sjeverinu

Obilježeno 26 godina od zločina u Sjeverinu

476
Objavi

Danas se navršava 26 godina od otmice i ubistva 17 građana Srbije bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Sjeverin kod Priboja, koje su izveli pripadnici snaga Vojske Republike Srpske (VRS) tokom sukoba u Bosni i Hercegovini (BiH). Medžlis Islamske zajednice Priboj organizirao komemorativni skup.

Predstavnik porodica žrtava Omer ef. Hodžić kazao da nikad neće odustati od sjećanja i pravde za svoje najmilije.

“Meni je jako teško pogledati sada u oči porodicama otetih a nemamti im šta reći u odnosu na prošlu godinu. Ono što je vidljivo ove godine i što me pomalo smiruje jeste da vidim da je veliki broj porodica otetih koji ranije nisu tu, ovdje sa nama, svake godine sve nas je više i više i na ovaj način želimo pokazati da nikad nećemo odustati od sjećanja na naše najmilije a i od traženja pravde zbog sudbine koju su doživjeli.” kazao je Hodžić.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić poručio da nepravda neće izazvati mržnju već još veću odlučnost u traženju pravde.

“Cijenjeni prisutni ovo je danas naša dženaza, ovo je danas naša dova i svake godine mi ovdje na ovome mjestu na ovaj način klanjamo dženazu, na ovome mjestu i na ovaj način mi učimo dovu, na ovome mjestu na ovaj način mi postajemo dio očeva i majki, sinova i kćeri, braće i sestara, i na ovaj način i na ovo mjesto mi čvrsto poručujemo da nas nepravda nikada neće otjerati u mržnju već da ćemo biti čvršći u traženju pravde, da ćemo biti uporniji da podižemo generacije koje će graditi a ne rušiti, voleti a ne mrziti, sa tim nijetom i tom željom mi ovdje dolazimo. Braćo i sestre molim Boga dž.š. da vam svima podari sabura i da vam podari snage da budete graditelji a ne rušitelji, da činite dobro a ne zlo, da se ponosite, da budete od onih koji uspostavljaju red i mir na zemlji a da se borite protiv onih koji šire nered na zemlji.” kazao je muftija Dudić.

Narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić istakao da su danas prisutni radi izražavanja poštovanja žrtvama, radi stajanja na strani pravde protiv zločina, ali i radi sebe, radi ovjere svoga odnosa prema zločinu.

“Znamo da u budućnost imamo samo jedan uspješan put a to je put pomirenja, međutim, zgrada pomirenja se ne može graditi osim na čvrstom temelju koji se zove pravda. Samo ukoliko budemo imali snage da jasno, glasno, moralno i pravno stanemo na stranu pravde u odnosu na ove žrtve zločina i sve druge žrtve zločina, tada i put pomirenja u budućnost ima šansu i može nas dovesti u bolju, svjetliju i drugačiju budućnost. Mi koji stojimo ovdje zapravo prisustvujemo činu čišćenja svoga srca, svoje savjesti i svijesti, brušenja svoje ljudskosti koja je permanentno napadnuta raznim virusima koji mogu da nas pokolebaju u odnosu na zlo i zločin, čovjeku je lakše da zaboravi ali ovakva zlodjela nikada ne smiju da se zaborave. Nažalost mi živimo u ambijentu u kome je i dalje politička moć važnija i jača od zakona i prava i dokle god se to ne promijeni, mi ćemo se morati boriti na ovaj i na sve druge raspoložive načine. Nije prihvatljivo ćutanje državnih organa po pitanju statusa civilnih žrtava rata i protiv toga i takvog odnosa moramo podići glas. Slažemo se principijelno da ne postoji kolektivna odgovornost ali samo ukoliko se jedan kolektivitet jasno distancira od zločina, ali ukoliko jedan kolektivitet ćuti u odnosu na zločin, pa jednim dijelom podržava i slavi zločince tada iz personalne odgovornosti, odgovornost prelazi na koletivni nivo. Ovo su poruke iza kojih je neophodno stati, neovisno na političku, stranačku, etničku ili bilo koju pripadnost. Društvo može imati budućnost samo ukoliko bude imalo dovoljno snage da sve partikularne stvari stavi na stranu a da se okupi oko ove vrijednosti.” kazao je dr. Zukorlić.

Predsjednik SO Priboj Boris Mrdović kazao da je obaveza da osudimo zločin, da osudimo neljude.

“Već više od četvrt veka na ovom mjestu podsjećamo se na zločin, na bezumlje, na kukavičluk, ali se podsjećamo na naše nevino nastradale komšije i prijatelje. To podjsećanje je teško i bolno ali je vrlo bitno zbog nas samih, zbog naše budućnosti ali i naših žrtava. Naša je obaveza da osudimo zločin, da osudimo neljude, naša obaveza je zbog naše budućnosti, zbog naših žrtava da se borimo da nikada više sile mraka i bezulja ne pobijede nad silama ljubavi, razuma i boljeg života. Ovo spomen obilježje koje smo stoprocentno zajednički izglasali u lokalnom parlamentu SO Priboj treba da nas podsjeća i opominje, treba da nam bude hram pomirenja i zajedništva, hram srpsko-bošnjačkog i bošnjačko-srpskog jedinstva.” istakao je Mrdović.

Ivana Žanić iz Fonda za humanitarno pravo istakla da je pravni sistem Srbija zakazao, ali da će pravdu tražiti u Strazburu.

“Iako je prošlo više od četvrt veka od otmice i ubistva vaše dece, roditelja, rođaka, prijatelja, sugrađana, mi i dalje nismo na korak od zadovoljenja pravde i od priznanja patnji kroz koje vi i dan danas prolazite. Žao mi je što danas ne mogu da vam kažem da je ova država učinila i najmanji korak da se to promeni. Poraženi smo jer sud nije imao sluha za naše pravne argumente kojima smo tvrdili da postoji odgovornost Republike Srbije za otmicu i za ubistvo Sjeverinaca 1992. godine. Iako znam da ste već umorni od čekanja i da je prošlo toliko dugo vremena, ja vas molim da sačekate još malo jer je to ono što nam je ostalo, kao i vera da će taj sluh imati sluha za naše pravne argumente i osjećaj za pravdu.” kazala je Žanić.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Priboj Harun ef. Eminagić poručio da nikada neće odustati od traganja za istinom.

“Mi smo danas ovdje kao i svih ovih godina, da prekinemo šutnju i da ukažemo na neispravnosti, agoniju i ignorisanje zahtjeva porodica žrtava i svih onih koji se zalažu da pravda bude zadovoljena po pitanju Sjeverina. Šutnja mora biti prekinuta iz razloga što šute oni koji odgovore treba da vam daju. Rezultat šutnje su Kukurovići, Štrpci, Bukovica, Srebrenica i tako dalje. Poručujem u ime svih nas koji smo pogođeni tragedijom da nećemo da šutimo, onoliko koliko njihova šutnja bude duga, toliko će naši glasovi biti jasniji, glasniji i hrabriji.”

Nakon obraćanja prisutnih, uslijedilo je podsjećanje na imena ubijenih, te učenje fatihe.

U mjestu Mioče sa mosta spušteno je u Lim 19 ruža kao simbol za 19 nevino stradalih ljudi.

Gepostet von Matica Bošnjačka am Montag, 22. Oktober 2018