Naslovna Vijesti Održan Kongres Mladih SPP-a

Održan Kongres Mladih SPP-a

556
Objavi

U prepunoj Sali Gaziye održan je kongres Mladih Stranke pravde i pomirenja. Cilj organiziranja kongresa bio je okupljanje kvalitetne omladine kao i sumiranje svega onoga što se uradilo u prethodnom periodu. Kongres je organizovan povodom velikog broja novoučlanjenih omladinaca, iznošenja jasnih poruka mladih čitavoj javnosti , predstavlajnja programa kao i sumiranja svega onoga sto je urađeno u prethodnom periodu.

Program je bio obogaćen sevdalinkama, poezijom, recitacijama kao i autorskim tekstovima omladinaca.

Mladi poručili da oni imaju kapacitet energije i ustrajnosti u svemu, svjesni da se svaki trud isplati. Imajući pravog vođu koji se ne plaši da kaže istinu i da se za istinu i pravdu bori. Sa skupa poručili da imaju samo jedan cilj a to je da budu još jači, još bolji kako bi dali plodove svim ljudima u društvu, zajednici i zemlji u kojoj žive.

Predsjednik Mladih SPP-a Samir Madžgalj stavio akcenat na programska načela ove stranke kao i na to šta znači biti dio ove omladine.

„U omladini je snaga, omladina treba da kreira budućnost jednog naroda zbog toga moramo biti svjesni i moramo biti prvi na svakom frontu. Imamo jako dobar primjer u čovjeku koji nam je lider, koji nas predstavlja na najljepši mogući način i u Sandžaku i u Beogradu i svugdje u svijetu, zato mu budimo desna ruka i podrška na ovom putu koji je započeo a sve za dobrobit ovog naroda. Šta bi bilo da mi sve te institucije smo morali iz početka napraviti? Sve je to oformljeno a zato mi treba da nastavimo tim putem i podignemo to na još veći nivo. Budite istrajni, budite pravedni i borite se za vaš narod i budite uvijek uz njega.”

Specijalni gost večeri bio je nosilac liste „Matice Bošnjačke“ akademik Muamer Zukorlić koji je ovom prilikom istakao da je ova omladina bogatstvo ovog naroda.

„Zdrava mladost je najveće moguće bogatstvo, za tu mladu osobu, za porodicu te osobe, za zajednicu, naciju i društvo u cjelini, zdrava mladost znači da je ta mlada osoba shvatila da nije više dijete, da ima odgovornost za sebe, svoje okruženje i svoju budućnost. Nacija koja ima pravu mladost ima sigurnu i svijetlu budućnost. Iz ugla duhovnog iskustva govorim sada na ovom mjestu, u ovom trenutku pred Uzvišenim Bogom vam želim posvjedočiti da zrela osoba i osoba u starost nikad ne mogu doživjeti ibadet kao mlada osoba, zato zbog ovog prvog i ovog drugog što lebdi iznad vaših glava ovdje večeras u najčuvenijoj zgradi na Balkanu, Fakultetu za Islamske studije i jednoj od čuvenijih sala zgrade na najčuvenijem trgu Gazi Isa-bega Ishakovića jednostavno zračite porukom da Bošnjaci, da ovaj naš Sandžak imaju svoju veoma brojnu reprezentaciju za budućnost a to ste vi braćo i sestre mladi.”

Akademik Zukorlić je istakao da je velika zabluda odgajati mlade u duhu “Zabava je sreća”.

“Ne, zabava niti je sreća, niti može biti smisao života, zabava je pravo i mogućnost kao izuzetak u životu sa određenim povodima i u određenim situacijama, inače zajednica koja prihvati zabavu kao način života, ta je zajednica pod stalnom anestezijom, ta je zajednica opijena i takva zajednica nema budućnost a kada se poslije takve opijenosti probude, onda imaju sve one simptome i propratne promjene pijanstva, glavobolju, mahmurluk i izgubljen život u pijanstvu. Zato naša Bošnjačka zajednica u Sandžaku i šire zapravo i uspjeva kao i do sada da se odbrani od svih nasrtaja baš zahvaljujući kritičnoj masi među mladim ljudima koji imaju dovoljno imuniteta da se odbrane od svih tih silnih virusa.”

Za sve aktivne omladince koji su svojim aktivnim učešćem i angažovanjem doprinijeli ovoj stranci, uručeni su simbolični pokloni.

Mladi SPP-a pozvali su sve one koji žele da grade svoju budućnost i da se zalažu za bolje sutra uzmu učešće u svim daljim aktivnostima – ove stranke.