Naslovna Izdavaštvo Održana promocija Bačijeve knjige u Rožajama

Održana promocija Bačijeve knjige u Rožajama

646
Objavi

BKZ u CG organozirala promociju knjige akademika Fatmira Bačija “… pa sve do Stambola” u izdanju Matice Bošnjačke u biblioteci Centra za kulturu u Rozajama.

Prema riječima šrof. Dževada Hota iz Skoplja Rožaje je postalo dio međunarodne promocije koja će vjeruje biti održana i na Kosovu i u Albaniji. Knjiga je , naglašava, bila njegov lektor je u svima nama ima fragmenata koji nespstaju i od drugih pokušavamo upotpuniti sebe, pronaći to što nam fali što će nas učiniti boljin čovjekom i Muslimanom. Knjiga je svojevrsna hutba u kojoj će čitateljk pronaći mnogo detalja koji svakom ponaosob fale, kaže prof. Hot.

Prof . Kalač ističe da autor unosi renesansu u pisanu riječ. Svi koji su večeras u skromnom broju došli osvijetlili su obraz ovom gradu da podrže riječ najvećeg bošnjačkog pjesnika i pisca. Da je, kaže, neki rožajski plagijator bio ovdje sala bi, nažalost, bila puna.
Radi se o izvanrednom autoru, čovjeku koji će prema onom starom pravilu, kada velikani odu s ovog svijeta, njemu će se priznati riječ. Knjiga je samo jedna od njegovih rukotvorina da Bošnjaci imaju pisca, pjesnika metafore, kaže, između ostalog prof. Hazbija Kalač.

Prof. Špetim Doda s ponosom ističe kako je uvijek sretan govoriti o akademiku Bačiju.
Književi je kritičar koji nekad zna biti i oštar u sferi političke kritike. Kritikuje istom energijom kao što vatra pročišćava zlato. Volio bih da sam pisac i da me Fatmir kritikuje baš na ovaj način.

‘Ako kednom sretneš Fatmira poželjet ćeš da uvijek imaš Fatmira uz sebe..’, kaže između ostalog prof. Kanita Višnjić. On nas odmjereno izmiješta iz svijeta u svijet ne ograničavajući nas u vremenu i prostoru. Bavi se najjačom energiju u čovjeku, a to su snovi. Želi nam reći da ne postoji čovjek od kojeg se nešto ne može naučiti. Prije obraćanja akademika Bačija Sanida Selimović koja je čitala fragmente iz knjige pročitala i pjesmu za koju je i sama bila inspiricija autoru, o vrhu i svjetlu.

Za autora Rožaje je ostavilo utisak grada koji gleda s visine, a čovjek tad mora da se kako kaže osjeti malim. S obzirom da je ova promocija na njegov rođendan pročitao je pjesmu, ‘Dosije mog rođenja’.
-O knjizi kad bih trebao nešto dodati su neka skrivena viđenja ali šta bi ljudi onda otkrivali kad bi se s tim bavio autor. Zakon umjetnosti knjige je rečenica da je ono što je najbolje neprijatelj onog što je dobro. Nadam se i vjerujem da u ovih 200 godina robije bošnjačkog naroda skupljeno toliko energije da će svi autori koji će doći blistati mnogo puta više, poručuje između ostalog autor Bači.