Naslovna Vijesti Pogledajte “PRETRES” sa akademikom Muamerom Zukorlićem

Pogledajte “PRETRES” sa akademikom Muamerom Zukorlićem

407
Objavi

Gost emisije Pretres na Sandžak televiziji bio je predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić. Pretresale su se brojne teme, od kojih i ona najaktuelnija, obračun u BNV-u. Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju Vijeću, te obračun na relaciji Ugljanin-Džudžo, akademik Zukorlić ističe da je došlo vrijeme kada takozvani čir koji više nema kud da raste mora da pukne.

„Ono što se sada dešava je vjerovatno neka vrsta početka pucanja čira koji već dugo narasta. Sve dok je jedna politička stranka od osnivanja tog vijeća kontrolisala rad onda nije bilo problema, ali onda kada se pojavilo više listi koje su učestvovale na tim izborima počele su padati maske. Ja mislim da je ovo završetak jedne dekade zloupotrebe BNV-a. Sve što se sada dešava je ono što je po meni bilo logično da će se desiti. Ovo je početak pucanja tog čira, koji više nema kud da raste, pun je tih mikroba i jednostavno mora da pukne. Trideset godina je previše da Bošnjaci budu taoci dominirajućih politika koje sada, došlo je vrijeme, moraju da podnesu izvještaj za sve. Definitivno to sada polako počinje da ulazi u završnu fazu fermentacije ili truljenja. Nadam se da će se ono okončati jednim novim buđenjem Bošnjaka, koji postaju svjesni. Upravo oni su nam te 2010. godine dali natpolovičnu podršku, ali su brojne mahinacije to spriječile. Ako želite da vam kažem iskreno iz srca, ja ne želim da mi Ugljanin ili Ljajić daju dijelom legitimitet u Vijeću. Ja želim da nam narod da dvotrećinsku podršku, što osjećam da će se uskoro i desiti“, istakao je akademik Muamer Zukorlić.

 

Ključno je, navodi akademik Zukorlić, da se građani okrenu budućnosti. Da politike prošlosti ostave u prošlost, a da politike budućnosti dobiju šansu.

„Kada Bošnjaci odluče da zatvore stranicu političkih opcija nastalih 90-tih godina, onda će se stvari promijeniti. Imate stranke prošlosti, imate stranku budućnosti. Mi smo stranka budućnosti. Mogli smo da likujemo trenutnoj situaciji, ali mi ne želimo to. Mi smo drukčiji, mi predstavljamo drukčiju političku kulturu. E ja to neću, jer ne želim da se radujem što taj Džudžo, Fijuljanin, Hazbo, ili neki Mašo odlaze od Ugljanina. Meni je samo žao što su Bošnjaci izgubili tri decenije. Znajte, kada onaj broj koji glasa iz mržnje ili iz inata bude sveden ispod 10 procenata, mi ćemo pobijediti u to budite sigurni. Devijantne stranke, devijantne politike imaju pravo da postoje, ali moraju biti svedene ispod 10 posto. To vam je kao i sa virusima u tijelu. Onda kad budu pali ispod tog procenta, tada se pale svjetla za narod“, rekao je akademik Zukorlić.

 

Akademik Zukorlić ističe da je sada politička situacija jasna, te da postoje dvije strane.

„Mi i dalje mislimo da je većina u BNV-u loša, da BNV sa ovim sazivom ne valja, da ne služi bošnjačkom narodu, da pojedinci rade samo za svoje interese. Mi u ovih 16 godina imamo sve lošije stanje bosanskoga jezika, sve lošije stanje Bošnjaka, to je za ovih 16 godina evidentno. Bez obzira šta će se tu desiti, ja mislim da imamo jednu novu političku stranicu. Tu će se stvari još raščišćavati, ali znajte da smo mi u ovoj situaciji spremni, ali posebno sretni što se to nas ne tiče. Jednom sam rekao da se politička situacija raščišćava, da postojimo mi i oni. Eto, to se i ispostavilo. Imate njih koji se bave brojnim nečasnim djelovanjima, a imate i nas, Stranku pravde i pomirenja koji smo jasan put koji želi djelovati u korist Bošnjaka“, istakao je akademik Zukorlić.

 

 

Akademik Zukorlić osvrnuo se i na odnose sa Turskom.

„Uvijek treba razdvojiti Tursku kao državu i Tursku kao narod. Jer kada kažete „Turci“, onda prozivate jednu grupaciju od 70 miliona stanovnika, jednu zemlju sa dubokom tradicijom, jednu silu, a nama to ne treba. Treba sugerisati na određenu politiku kada se kritikuje. Ali kada neka politika, neka grupacija, neki sektor radi protiv nas, recimo šteti Islamskoj zajednici, pa šta očekuju da ću im aplaudirati zbog toga? Naravno da neću. To želim da se razjasni, jer često govore: „E, ti si govorio ovo i ono protiv Turske“. Ne, to nije tačno. Ali vi imate jedan Diyanet koji krijući se pod imenom i zastavom Turske radi na razbijanju Islamske zajednice. E pa gospodine neki tamo ministre, neki tamo Diyanete izvinite, nećete mi rušiti Islamsku zajednicu. Ja volim Tursku, ja volim narod Turske, ali meni je moj narod najpreči. Jeste, vi ste sila, tačno je, mi smo mali, ali ako ti imaš hacijendu od pet hektara, a ja dvorište od dva ara, to ne znači da ti možeš da uđeš i da mi vršljaš po dvorištu. E pa izvini majstore, ne može. Ja sam u svom dvorištu kralj. To je kao i onaj bogataš kad se zamjerio onom siromahu i kaže da mu više neće doći u kuću. On mu je rekao: „Koliko je od tvoje kuće do moje, toliko je i od moje kuće do tvoje“. Taj reciprocitet postoji i u diplomatskim odnosima. Ako ti prekidaš odnose sa mnom, pa prekidam i ja sa tobom, ma ko god da si. Da si veliki koliko Rusija. Izvinite, to je minimum dostojanstva“, rekao je Zukorlić.

 

Bilo je i riječi o aktuelnoj situaciji oko obnove Ejup-begove džamije.

„Jedino što je građeno u duhu starogradskom je ono što je radila Islamska zajednica. To je nesporno. Pored toga što mi je drago da je dijalog krenuo, bio bih presretan da polako sazrijemo kao narod, pa da znamo odvojiti šta je stranačko, a šta je općenacionalno. Ja ne mogu da shvatim da recimo zato što neko ne voli Muamera Zukorlića ne radi na obnovi džamije. Da sam ja na njihovom mjestu u Gradskoj upravi, a da je recimo sa druge strane IZ koju zbog nečega ne volim, ja bih vjerujte mi, bio inicjator, jer će svi zbog toga biti nagrađeni. To ne može nikome štetiti. Evo sada, šta god je dobro i korisno, ma ko god da ga predloži ja ću podržati. Raduje me, iako opoziciji ne odgovara zatišje, ali mi sada stavljamo opći interes iznad našeg stranačkog interesa. Podržavam svim srcem ovu inicijativu, dajem punu podršku Islamskoj zajednici, dajem podršku Gradskoj upravi, iako ovo možda nije politički korisno, interes moga naroda je na prvom mjestu. Nemam ništa protiv ni da narod to nagradi, jer je preče obnoviti jednu džamiju od nekog političkog interesa“, ističe akademik Zukorlić.

 

Uslijedio i, kako ga navodi, iskren i iz srca-bratski poziv.

„Pozivam i jednu i drugu stranku, hajmo se izdići, hajmo vratiti jedinstvo Islamske zajednice, hajmo zajedno riješiti probleme u BNV-u, hajmo zajedno raditi na reobnovi čaršije. Znate šta, čak sam i spreman staviti ih ispred sebe“, poručio je Zukorlić.

 

Predsjedništvo BiH obznanilo je odluku o otvaranju konzularnog predstavništva BiH u Novom Pazaru, za oblast Sandžaka. Taj prijedlog prvi put je ugledao svjetlost dana u platformi BKZ-a, sa kojom je akademik Zukorlić sa svojom listom nastupio na izborima za BNV 2010. godine.

„Kada postavite prave ciljeve ni vaši protivnici ne mogu da im odole. Bbilo da ih shvate, bilo da se poboje da ih ne prestignete u popularnosti. Jednom sam rekao političke protivnike ćete prestići ili u akciji ili u reakciji. Evo, to se sada dešava. U tom pogledu pozdravljam, podržavam i zahvaljujem se Predsjedništvu BiH, ovo je od velikog značaja“, kazao je Zukorlić.

 

 

Govorilo se i o Internacionalnom univerzitetu, te o generacijama koje nastaju. One su, kaže akademik Zukorlić, vjesnici promjena u društvu.

„U mladim generacijama ima izuzetnih talenata. Moj stav je da većina sadašnjih univerziteta nemaju traku za svoje supertalente. U mladim ljudima je veliki potencijal. Sada je veoma važno predstavljanje znanja toj djeci, jer tu postoji raznih profila, od onih koji zaista žele da nauče do onih koji jednostavno žele uzeti diplomu. Mislim da je Internacionalni univerzitet po tome izuzetan. Divni su ti mladi ljudi. Svaki posao, pogotovo teoretski iz mene izvuče veliku energiju. Poslije svakog predavanja ja kao neki fudbaler moram da skinem dres i zamijenim ga novim. To je dokaz da ništa ne radimo površno i koncept mog predavanja sastoji se gdje ja dvije trećine vremena izlažem, a onda ostaje trećina za postavljanje pitanja. Zaista je jedna zanimljiva i živa atmosfera. To je zapravo ono što je opravdalo svu muku pretrpljenu oko borbe za Univerzitet. Zaista je Internacionalni univerzitet baklja opstanka na ovim prostorima. Ja zaista ne mogu da ponudim nekom nešto što ne bih ponudio svojoj djeci. Ja sam zaista mogao da biram za svoju djecu odavde do Sorbone, Oksforda, ali moja djeca studiraju i studirala su ovdje. Zar neko zaista misli da ja za svoju djecu ne bih birao najbolje? Ovdje studenti uče, pored svoga znanja, kako da žive i opstanu, kale se za život. Zato su naši studenti nabolji, gdje god da se pojave“, istakao je Zukorlić.

 

Političke barijere koje su u prošlosti bile nelojalne kada je akreditacija Internacionalnog univerziteta u pitanju su razbijene. Sada je tema kvalitet općenito. Od nastave, preko prostora, do kurikuluma.

„Ko god je došao i bio gost Univerziteta ne može da vjeruje šta sve on posjeduje, evo vi ste svjedoci. Kada trebamo da objasnimo šta smo uradili, mi moramo otvoriti nekoliko stranica da to iščitamo, dok naši konkurenti, Boga mi, nemaju napisati ni par redova. E to je ono što nas čini ponosnim i ovaj univerzitet posebnim. Nikada se ne diže galama oko bižuterije,, već oko dijamanata. E ovo je taj dijamant. Izvinite, ko hoće da bude dio tog dijamnta vrata su otvorena, ko ne želi, vjerujte mi – doći će kasnije“, rekao je akademik Zukorlić.

 

Poruka budućim studentima koji se odluče na Internacionalni univerzitet.

„Ovo je rijetka ustanova gdje imate jedan sklad, gdje su, recimo, pokrivene djevojke su potpuno zaštićene, ali i one koje nisu odjevene hidžabom također su potpuno zastupljenjene. Tu niko ne pita studenta srpske nacionalnosti: „Šta ćete vi ovdje?“. Gdje god da odete u Srbiji kada kažete da se zovete recimo Salahudin ili Muhamed neko vas čudno gleda. Izvinite, ali vi ste već tim pogledima ugroženi. E ovdje toga nema. Vi imate slučajeve da pojedinci iz paravjerske tvorevine konstantno rade na našem razbijanju, ali svoje dijete pošalju kod nas da studira, jer znaju da će im dijete ovdje biti najbolje zaštićeno, čak bolje nego i kod njihovih prijatelja. E to je ono što ovaj univerzitet čini najboljim na ovim prostorima. I kada su mnogi donosili brojne presude na račun ovog univerziteta on je opstao, vjerujte, samo zbog ovih vrijednosti. Ovdje dok jedan student završi jedan fakultet, on ih završi više. Pored onog formalnog, on završi i etički fakultet i kulturolški i metodološki. On zapravo završi pravi univerzitet“, rekao je Zukorlić.

 

SANA – Hamza Škrijelj

FOTO: SANA