Naslovna Uncategorized Predstavnici američke ambasade posjetili Maticu bošnjačku

Predstavnici američke ambasade posjetili Maticu bošnjačku

481
Objavi

Dana, 16. 10. 2018. godine kandidati liste „Matica bošnjačka – akademik Muamer Zukorlić Muftija“ dr. Jahja Fehratović i Edin Đerlek primili su Kate Walczak, predstavnicu američke ambasade.

Tom prilikom, gospodin Jahja Fehratović izvijestio je g. Walczak o stanju u Sandžaku kao i o aktuelnoj kampanji za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće pri čemu ih je informisao o prethodnim izbornim procesima kada su u pitanju izbori za BNV, podsjetivši ih na krađu izbora 2014. godine od strane SDA, kao i kršenje Ustava i zakona kada su u pitanju izbori BNV-a 2010. godine kada je Bošnjačka kulturna zajednica, čiju listu je predvodio akademik Muamer Zukorlić, ubjedljivo pobijedila na izborima.

Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović je upoznao američku delegaciju sa nizom nepravilnosti prilikom upisa simpatizera i aktivista Matice bošnjačke u Poseban birački spisak i njihovo nezakonito sklanjanje sa istog, zbog čega je interevenisala inspekcija predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koja je sada prisutna u gradovima Novog Pazara, Sjenice i Tutina i koja je utvrdila niz nezakonitih radnji.

Predstavnica američke ambasade se interesirala o ekcesu koji se dogodio jučer u Gradskoj skupštini kao i o ukupnoj atmosferi u kampanji za ove izbore, te izbornom danu i mogućstu eventualnih nereda.

Fehratović je informisao g. Walczak o ovom incidentu koji su izazvali funkcioneri SDA i SDP, a sve to sa željom da spriječe građane da prisustvuju Skupštini koja je javna a nakon toga i odbornike SPP-a, pri čemu je prekršen zakon a isto tako i Statut i Poslovnik Gradske skupštine u kojoj je i napadnut novinar sa međunarodnom licencom kome je ukraden telefon od strane funkcionera SDP-a koji je nakon toga priveden policijskim organima.

On je izrazio nadu da će u ovoj kampanji ipak nadvladati razum, demokratija, mir i stabilnost, te je tražio da predstavnici američke ambasade budu prisutni kao posmatrači smatrajući to veoma važnim za odvijanje fer i korektnog izbornog procesa, nakon čega je g. Walczak kazala da oni već vode razgovore na tu temu.