Naslovna Uncategorized Predstavnici Matice bošnjačke na skupu Bošnjaka u Subotici

Predstavnici Matice bošnjačke na skupu Bošnjaka u Subotici

640
Objavi

U subotu, 19.10.2019. godine u organizaciji Udruženja Bošnjaka Vojvodine, u sali HKC “Bunjevačko kolo” održano je tradicionalno druženje Bošnjaka Subotice i okolnih gradova uz prisustvo brojnih gostiju iz zemlje i okruženja.

Skupu je u ime Bošnjaka Sandžaka prisustvovala, na poziv organizatora, delegacija Matice bošnjačke u sastavu: predsjednik BKZ i član predsjedništva Matice bošnjačke, prof.dr. Admir Muratović, članica GO Ženske mreže SPP-a Novi Pazar, doc.dr. Amela Muratović i šef odbora za kulturu pri Matici bošnjačkoj Muzafer Župljanin.

Skup je u ime domaćina poselamio predsjednik Udruženja Bošnjaka Vojvodine, gospodin Teufik Isaković.

Ove godine skup je bio u znaku predstavljanja kulturne baštine Bošnjaka Sjenice gdje su gosti imali priliku uživati u predstavljanju repertoara KUD-a “Jedinstvo” iz Sjenice, sjeničkih tamburaša kao i hora “Aziz” iz Kalesije, BiH.

U razgovoru nakon skupu dr. Muratović je prenio selame gospodinu Isakoviću od lidera SPP-a akademika Muamera Zukorlića i predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji muftije dr. Mevlud ef. Dudića uz poruku da sa Bošnjacima u Subotici i Vojvodini ne želimo biti samo onda kada su izbori već uvijek kada obilježavaju značajna datume kojima osiguravaju svoj opstanak daleko od rodne grude, uz puno očuvanje vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta.

Publika u Subotici imala je prilike uživati u odličnom programu koji su priredili gosti iz Sjenice a nakon toga i degustirati jela koja potiču iz sandžačkog Sibira.