Naslovna Uncategorized Đerlek: SDP i SDA žele medijski mrak da se ne bi vidjelo...

Đerlek: SDP i SDA žele medijski mrak da se ne bi vidjelo kako rade na štetu bošnjačkog naroda

832
Objavi

Vijećnik liste “Matice bošnjačke” g. Edin Đerlek održao je danas konferenciju za medije koja je imala za cilj da upozna javnost sa dešavanjima na sjednicama Vijeća kao i sa svim okolnostima koje su pratile te sjednice .

Đerlek se hronološki osvrnuo na početak, tok i završetak prve sjednice.

“Prva konstitutivna sjednica nije prošla kako bi trebala proći. Ispred vijeća je bilo oko 50 ljudi, gdje je došlo do određenog klinča a sve sa namjerom izazivanja incidenata.”

Đerlek dodaje da obezbjeđenje BNV zapravo nije bilo obezbjeđenje već kriminalci sa ogromnim dosijeom iz različitih gradova.

Dodaje da su rad te sjednice pratila brojne napravilnosti kršenje Ustava, zakona kao i pravilnika Vijeća, te da je  tada dr. Kačpor, nakon što je Esad Džudžo izabran za predsjednik BNV-a, zaključio prvu sjednicu o čemu postoji i video materijal.

Đerlek ističe i da je rad druge sjednice također obilježilo kršenje Ustrava, zakona i pravilnika Vijeća, da je nastavljeno sa praksom medijskog mraka ali i da je bilo fizičkog nasrtaja na vijećnika dr. Fehratovića.

“Vijećnici liste Matica bošnjačka su protestovali protiv ove odluke, kojom su mediji izbačeni a koja krši Zakon o nacionalnim savjetima (Tačka 8a) gdje se ističe da je rad nacionalnih savjeta javan. Vijećnik dr. Jahja Fehatović je protestujući protiv ove odluke, putem mobilnog telefona snimao tok sjednice koji je potom uživo emitovao na Facebook-u, što je bilo vrlo praćeno od strane građana. U jednom trenutku je gospodin iz obezbjeđenja, pokušao da prekine snimanje, riječima kako su oni zakon i da zakon u BNV ne postoji, nakon čega je sekretar Vijeća Mirza Hajdinović fizički nasrnuo na dr. Fehratovića pokušavši da otme telefon.”

Đerlek podsjeća da su vijećnici Matice Bošnjačke konstantno opominjali na kršenje pravilnika i sve nepravilnosti koje su se dešavale.

“Mi ćemo nastaviti da slobodno izražavamo našu misao. Ukazivaćemo na sve propuste i na kršenje Ustava, zakona i poslovnika iako to u javnosti pokušavaju predstaviti kao svađu među Bošnjacima ali javnost mora da zna da su oni krivci za takvu sliku. Nas je narod birao kao predstavnike Bošnjaka da govorimo i o tome i da se borimo za unapređivanje one četiri oblasti za koje je nadležno Bošnjačko nacionalno vijeće. Ono što smo tamo vidjeli je bruka i sramota za čitav bošnjački narod. Oni ljudi da predstavljaju bošnjački narod je stvarno sramno. I dalje ćemo nastaviti sa konstruktivnim djelovanjem. Mi smo vidjeli da oni nisu dobronamjerni, na stranici BNV-a nas nazivaju “beogradskom handžar dizvizijom”. Njihov cilj je da rad Vijeća drže u mraku a svako onaj ko želi mrak on nešto skriva i radi na štetu bošnjačkog naroda” završio je Đerlek.