Naslovna Uncategorized Proglas bošnjačke dijaspore

Proglas bošnjačke dijaspore

1111
Objavi

Bošnjaci Sandžaka rasuti po cijelome svijetu, svjesni svoje patriotske i domovinske odgovornosti, a prateći političke i druge procese u svom zavičaju, izdaju slijedeći

 

                                                 P R O G L A S

 

Mi Bošnjaci Sandžaka, koji smo usljed različitih okolnosti napuštali domovinski prostor i naselili se sa svojim porodicama, diljem svijeta, s najvećom pažnjom posmatramo ukupne političke, vjerske i društvene prilike u zavičaju s nadom da će se u što skorijem vremenu u cijelosti ostvarivati sva ljudska i manjinska prava koja nas kao građane sljeduju i da će naš Sandžak početi da vraća ekonomsku snagu i postane mjesto sigurnosti kome ćemo se ne samo mi vraćati već u koji će se doseljavati i drugi koji žele da u jednoj multietničkog sredini, očuvanoj i zdravoj prirodi, prosperitetnoj ekonomiji i bezbjednom ambijentu ostvaraju svoje snove i ambicije. Mi čvrsto vjerujemo da je to moguće, i da taj trenutak nije daleko.

Nakon trideset godina višestranačkog sistema, nemamo dvojbu da je ostvarenje tih ciljeva moguće jedino sa zdravom politikom i jakim liderom koga smo konačno dobili. Zato svoje povjerenje u potpunosti dajemo Stranci pravde i pomirenja i njenom predsjedniku svebošnjačkome lideru akademiku Muameru Zukorliću muftiji, jer smo se uvjerili da on svojim kapacitetima, autoritetom i cjelokupnim ljudskim i drugim resursima koje posjeduje pokret koga predvodi može povratiti Sandžaku snagu i od njega napraviti mjesto poželjno za život.

Odbacujemo i najoštrije osuđujemo sve lažne i orkestrirane napade na Stranku pravde i pomirenja i akademika Zukorlića od strane pojedinih političara, naročito onih koji zloupotrebljavaju Narodnu skupštinu Republike Srbije lažno se pozivajući na sandžačku dijasporu unoseći time nemir i želju da još više budemo uz akademika Zukorlića.

Otvoreno i odgovorno tvrdimo da među Bošnjacima van domovinskog prostora jedini politički subjekt koji ima apsolutnu podršku  i koga svi uvijek sa radošću iščekujemo jeste muftija Zukorlić i njegovi saradnici. Njima jedino vjerujemo i u njih polažemo nade.

Također, najoštrije osuđujemo brutalne i neosnovane napade političkih subjekata na jedinu legitimnu stožernu instituciju Bošnjaka Islamsku zajednicu. Smatramo da su oni samo isfrustrirasni kontinuitet neuspjelog puča i udara na Islamsku zajednicu 2007. godine. Tada je perjanica tog nasrtaja na vjersko jedinstvo Bošnjaka i muslimana bila stranka Sulejmana Ugljanina, a danas partije Rasima Ljajića. Svjesni smo i da je njihova koalicija primarno napravljena kako bi se naudilo nacionalnom buđenju i vjerskom jedinstvu Bošnjaka. Zato svu svoju podršku dajemo Islamskoj zajednici i njenome predsjedniku muftiji prof. dr. Mevludu Dudiću.

Pozivamo državne organe Republike Srbije da dosljedno poštuju vjerske slobode i omoguće jedinoj legitimnoj i legalnoj Islamskoj zajednici uživanje svih prava koja im prema Ustavu i zakonima pripadaju.

Pozivamo sve građane Sandžaka i Srbije da prihvate otvorenu ruku prijateljstva i pomirenja na temeljima pravde i pravičnosti koju je ponudio akademik Zukorlić kako bismo u svim našim sredinama povratili osjećaj zajedničke pripadnosti i želju da izgrađujemo ambijent dostojan života slobodnog i dostojanstvenog čovjeka.

Ovaj proglas je potpisalo 2247 Bošnjaka i Bošnjakinja koji žive u Americi, Austriji, Australiji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Kanadi, Luksemburgu, Makedoniji, Njemačkoj, Sloveniji, Švedskoj, Švicarskoj, Tunisu i Turskoj.

 

Info služba