Naslovna Uncategorized Saopćenje za javnost

Saopćenje za javnost

525
Objavi

U povodu tendencioznog saopćenja grupe nevladinih organizacija, Matica bošnjačka izdaje sljedeće

 

 

S A O P Ć E NJ E

 

Grupa nevladinih organizacija u svom saopćenju od 22. oktobra 2018. godine se direktno stavila na stranu nedavno potpisanog saveza Ugljanina i Ljajića iznoseći kao svoje sve one stavove koje smo prethodnih dana mogli čuti od vladajući bošnjačkih stranka u Sandžaku.

Mi koji živimo u Sandžaku, svjedoci smo da se pripreme i izborna kampanja za Bošnjačko nacionalno vijeće vode u običajenom ambijentu, ako se izuzme panika predstavnika i medija Ugljanin-Ljajić izbornih lista. Jedini incident koji je obilježio dosadašnju kampanju jeste fizički napad funkcionera i činovnika Gradske uprave Novi Pazar 15. oktobra kada je veća grupa građana ušla u salu Skupštine grada tražeći odgovore od gradonačelnika i vladajuće većine zbog odbijanja da izdaju dozvole za asfaltiranje 21 ulice u ovom gradu, a nakon što su na zahtjev Stranke pravde i pomirenja obezbjeđena sredstva i angažovan izvođač od strane JP „Putevi Srbije“.

Čudno je da se ove nevladine organizacije bezobzirno stavljaju na stranu vladajuće koalicije u Sandžaku, a ne na stranu građana što bi trebala biti jedna od uloga nevladinih organizacija.

Tvrdnje o navodnoj podršci beogradskog režima listi Matica bošnjačka protiv tri liste spomenutog dvojca, čija je ključna politička vertikala potpredsjednik Vlade ministar Rasim Ljajić, obična je besmislica koja upućuje na to da većina odgovornih iz spomenutih nevladinih organizacija vjerovatno nisu ni pročitali saopćenje.

Ponašanje ovih nevladinih organizacija poznavaoce prilika u Sandžaku ne čudi ako znamo da je upravo ova grupacija bila saveznik ovoj dvojici i režimu Borisa Tadića koji su 2010. godine otvoreno kršeći zakon spriječili konstituiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća i uzurpirali izbornu volju građana.

Simptomatično je da ovu grupaciju koja gromoglasno ističe zaštitu ljudskih prava u slučaju Bošnjaka godinama podržava politički dvojac koji skoro tri decenije vlada Sandžakom sa posljedicom više od 100000 iseljenih Bošnjaka, najvećom stopom nezaposlenosti i najgorom putnom infrastrukturom u zemlji.

Gospodo predstavnici spomenutih nevladinih organizacija, potpuno ste demaskirani ili toliko naivni da ste i ovog puta podlegli prevari serviranoj od strane Rasima Ljajića i Aide Ćorović. Zato će građani Sandžaka vas i vaše političke pulene 4. novembra žestoko kazniti.

 

Info služba