Naslovna Vijesti Skupština – Ministar Ružić poslao inspekciju gradskoj upravi u Novom Pazaru zbog...

Skupština – Ministar Ružić poslao inspekciju gradskoj upravi u Novom Pazaru zbog zloupotrebe sa biračkim spiskom

466
Objavi

Ministri u Vladi Srbiji odgovarali su danas na pitanja narodnih poslanika. Pitanja prvi postavio narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja  dr. Jahja Fehratović.

Dr. Fehratović upoznao ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića sa problem posebnih biračkih spiskova, gdje je istakao da određeni broj ljudi iz lokalne samouprave direktno upravljaju spiskovima, te da postoji bojazan da će to zloupotrebiti.

“Pitam Ministra Ružića kako je moguće da četiri osobe u Novom Pazaru imaju kartice za unošenje i brisanje iz posebnog biračkog spiska, od toga dvije koje pripadaju ideološki listi “Samoopredeljenje” i dvije koje pripadaju listi “Vakat je” koju podržava SDP Rasima Ljajića.”

Ministar Ružić kazao da je inspekcija već na terenu i da će biti ažuriran poseban birački spisak te da će svaka zloupotreba biračkog spiska biti kažnjena.

“Svaka zloupotreba posebnog biračkog spiska bit će kažnjena. Uprvana inspekcija je na terenu i provjerit će da li su informacije tačne. Mi veoma pomno pratimo pored redovnih aktivnosti iniciranje dežurstva, kako bi se što više građana upisalo u poseban birački spisak. Sertifikat može dobiti samo jedna osoba, u slučaju da ima previše posla može još jedna osoba pomoći. Mi ćemo svakako provjeriti i ukoliko se takve stvari dogode naravno da se to računa u krivično djelo i da će biti sankcionirano” kazao je Ružić.

Dr. Fehratović kazao da se pitanje biračkog spiska treba što prije riješiti jer upošljenici opštinske uprave u Tutinu obilaze domaćinstva i selektivno upisuju ljude u birački spisak.

“Ko želi da glasa za listu gospodina Ugljanina ili gospodina Ljajića biće upisan, dok ljude koji će glasati Maticu Bošnjačku brišu sa spiska. To je nešto što je prisutno već sada i što budi strah kod velikog broja građana da izborni proces nije u dovoljnoj mjeri zaštićen kao i što budi strah kod građana da kada provjere gdje glasaju ne stoji im na kom biračkom mjestu glasaju ili im je biračko mjesto 30-40 km udaljeno od mjesta stanovanja.”

Dr. Fehratović je tražio od ministra Lončara da se uključi kada je u pitanju slučaj prof. Ćamila Juković kako bi se našao način se g. Jukoviću obezbijedi besplatan boravak u centru za rehabilitaciju u Novom Pazaru obzirom da se ova zdravstevna ustanova nalazi pod ministarstvom zdravlja. On je ministra Lončara izvestio da lokalna samouprava ne želi pomogne g. Jukoviću, te da  u njoj sede upravo oni koji su ispalili metak prema njegovoj kičmi. “Troškovi liječenja i boravka u spec. bolnici Novopazarska banja su veliki, te molim da se izađe način da se pomogne g. Jukoviću.” kazao je dr. Fehratović.