Naslovna Vijesti SPP realizira infrastrukturne projekte u Sandžaku

SPP realizira infrastrukturne projekte u Sandžaku

543
Objavi

 

U prostorijama Izbornog štaba Matica Bošnjačka u Novom Pazaru u srijedu 10.10.2018. godine održana konferencija za novinare Stranke pravde i pomirenja, tokom koje je govorio predsjednik SPP-a, nosilac liste “MATICA BOŠNJAČKA – AKADEMIK MUAMER ZUKORLIĆ MUFTIJA”. U završnoj je fazi animacija građana za upis u poseban birački spisak za izbore 4. novembra. Gradska uprava u Novom Pazaru i opštinske u Sjenici i Tutinu, kao direktni učesnici izbora, opstruiraju biračke spiskove – od nezakonitog uklanjanja  imena, nezakonitog upisivanja i otežavanja procesa prijave. Nakon što je Matica Bošnjačka podnijela prijave nadležnom ministarstvu, a inspekcijske službe utvdile nepravilnosti rukovodstvo Gradske uprave dobilo je instrukcije pod prijetnjom krivične odgovornosti.

“Tako da smo mi formirali jednu posebnu pravnu grupu, poseban pravni tim koji registruje nepravilnosti, istovremeno o njima obavještava nadležno ministarstvo, RIK, predstavnike OSCE-a ali i policijske i tužilačke organe jer su u pitanju ponašanja koja za sobom povlače krivičnu odgovornost”, ističe akademik Muamer Zukorlić.

Najavljuje da će od danas dva visoka zvaničnika Ministarstva boraviti u Graskoj upravi, a po jedan u Sjenici i Tutinu kako bi nadzirali proces upisa.

“Pored Ministarstva, RIK-a, policije i tužilaštva nama su ključni saveznici građani jer ovakvim ponašanjem oni hoće da odvrate građane od opredjeljenja da se upišu u poseban birački spisak da glasaju. Jedini način da ih pobijedimo u tome je da građani budu uporni”, kazao je nosilac liste.

Također, sve aktivnosti proteklih mjeseci prema Vladi i Javnom preduzeću Putevi Srbije dali su rezultat kako bi se, kaže, stalo na put ucjenjivačkom ponašanju Gradske uprave koja nije asfaltirala ulice ukoliko u tim dijelovima grada građani nisu dali glasove vladajućoj većini, pogotovo na području Selakovca i Šutenovca.

“Na području Pazara je odobreno oko 20 ulica. Imamo šansu za ostale opštine da dobijemo nešto manji broj. Nije namjera da mi preuzmemo ulogu opštinske uprave već da izbušimo gume tom ucjenjivanju. Ono što je mene posebno iznenadilo je da činovnici Gradske uprave u Novom Pazaru, gradske arhitekte i ostali koji su nadležni odbijaju potpisati tu saglasnost. Zato ćemo mi zajedno s građanima obratiti se Gradskoj upravi, izvršiti politički i medijski pritisak i natjerati ih da prestanu s ovim ponašanjem“, poručio je Zukorlić.

Također, nakon sastanaka na svim nivoima vlasti i s predsjednikom Vučićem po pitanju autoputa preko Pešteri, kao i izgradnji puteva Novi Pazar-Sjenica, Novi Pazar-Tutin, posebno sretan što će konačno krenuti radovi.

“Obaviješten sam da je Republika Srbija odobrila 19 miliona eura za taj put. Država je investitor, turska kompanija samo izvođač. Kad su u pitanju drugi politički subjekti vjerovatno su i oni bili zainteresirani za taj put, ali se oni za njega bore 28 godina. Taj put se sad radi nakon što je SPP ušla u državni parlament”, kaže akademik Zukorlić.

Ističe i svoje zalaganje za nastavak radova na državnom putu prema Karajukića bunarima prema Uglu, naglašavajući da je dobio saglasnost za gradnju još nekoliko kilometara ove jeseni, a njegov zahtjev je bio da se u tom periodu ide do sela Tuzinje, što je nešto više od pet kilometara. Bude li izgrađena ova žila kucavica bit će to, kaže, provodnik energije za povratak ljudi na selo.

“Prije dva dana smo imali inženjere koji su izašli na potez ovog puta od Raškovića prema Tuzinju da izvrše dodatna mjerenja kako bi se što prije moglo krenuti s radovima. Tamo nas je dočekala jedna grupa građana obavijestivši nas da će Opština Sjenica raditi neke kraće seoske pravce. Međutim, precizno su kazali da su za ovaj put dali 50 hiljada eura predsjedniku Opštine Sjenica, a za ovaj drugi put 40 hiljada eura također predsjedniku Opštine Sjenica”, ističe Muftija.

Ovakva vrsta pljačke da se za izgradnju puta novac uzima od građana zabilježena je jedino u Sandžaku.

“Iako neko može kazati zašto sada govorite o putevima i infrastrukturi kada su to izbori za BNV čije nadležnosti su jezik, kultura, informisanje, obrazovanje, pa baš zato što imamo ove pojave ucjene, korupcije i što smo ove izbore nastojali rasteretiti te ucjene”, završava nosilac liste akademik Muamer Zukorlić.

SPP sve radi kao stranka na lokalu, ličnim zalaganjem, autoritetom ljudi, povjerenjem i argumentima koji se ponude i svi njeni resursi na raspolaganju su Matici Bošnjačkoj a ujedno i građanima.

 

SANA – Alma Sofić

FOTO: SANA