Naslovna Vijesti Šta je pozadina tendencizone emisije N1 televizije?

Šta je pozadina tendencizone emisije N1 televizije?

557
Objavi

Nakon što smo pokušali da stupimo u kontakt sa novinarkom Minjom Miletić, redakcijom i urednikom N1 televizije kako bismo dobili komentar i odgovor na pitanje zašto su u emisiji sa akademikom Muamerom Zukorlićem prikazani tendenciozno montirani snimci Radio televizije Novi Pazar o dešavanjima u Skupštini grada Novom Pazara bez i jednog snimka koji pokazuje ponašanje druge strane, odlučili smo da ukažemo na brojne propuste.

Očekivali smo da ćete stati na stranu slobode medija, i u prvi plan prikazati napad na novinara Salahudina Fetića koji se desio na toj skupštini, da ćete prenijeti saopćenje NUNS-a koji je stao u odbranu novinara u konkretnom slučaju, te da ćete prikazati snimak kako trojica uposlenika Gradske uprave pripremaju napad i napadaju novinara na dužnosti. Na kraju smatrali smo i da ćete pokazati minimum novinarske solidarnosti, kako smo to svi uradili u akciji “Novinari ne kleče”. Ne, Vi ste zažmirili na taj napad, i stavili se na suprotnu stranu, na stranu napadača novinara, na stranu vlasti, što do sada nije bila praksa TV N1.

Kazali ste da su se “nasilnički ponašali” aktivisti Stranke pravde  i pomirenja, iako je među ljudima koji se bore za asfaltiranje ulica bilo i aktivista drugih stranaka, dok sa druge strane niste prikazali snimke kako direktor Kulturnog centra Husein Memić zbog sugestije da se na pogrdan način ne obraća imamima, počinje vrijeđati građane najgnusnijim psovkama i uvredama.

Niste prikazali ni kako gradonačelnik ponižavajuće udara dr. Ferida Bulića, zamjenika direktora Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije.

Izbjegliste da kažete da ko su ljudi koji su odbornicima Stranke pravde i pomirenja pokušali zabraniti da prisustvuju sjednici Skupštine. To nisu bili uposlenici Gradske uprave, već privatno angažovano obezbjeđenje.

Niste prikazali kako kriminalci stoje ispred Gradske uprave i pokušavaju zaplašiti narod koji dolazi na skupštinu te brojne druge snimke.

Nismo očekivali tendencioznost od Televizije N1, za koju smo smatrali, da je jedan od svijetlih primjera objektivnog i pravog novinarstva u Srbiji, a nadam se da ćemo i nastaviti da je takvom smatramo, te da je ovaj slučaj izuzetak.

Tražimo odgovor da li je ovo lični stav novinarke Minje Miletić koja potpisuje emisiju ili i stav cjelokupne televizije N1, da dešavanja u Sandžaku prate samo iz jednog ugla ne sagledavši cjelokupna dešavanja toga dana. A znamo da štap ima dvije strane, i da tako jedino možemo doći do sredine tj. istine.

Da li je novinarka tendencizoni napad dobila kao politički zadatak, i da li je posredi plaćanje ovakvih emisija od strane političkih oponenata, obzirom da je emisija bazirana na jednostranom i neobjektivnom prikazivanja događaja u Novom Pazaru, iako je objektivnost temelj novinarstva.