Naslovna Izdavaštvo Tribina “ Pravo, pravda i temeljne vrijednosti “ održana na FIS-u

Tribina “ Pravo, pravda i temeljne vrijednosti “ održana na FIS-u

727
Objavi

Matica Bošnjačka i stranka pravde i pomirenja organizirala je tribinu na Fakultetu za Islamske studije pod nazivom “ Pravo, pravda i temeljne vrijednosti “. Govornici ove tribine su bili adv. Sabahudin Hajdarević, msc. Samra Dečković, a moderator je bio Haris Bruloć, MA iur.

Odnos pravde i prava je pravio večitu dilemu, i razmatrajući tu činjenicu shvatamo da su to dvije različite stranice, istakao je Haris Brulić na samom početku.

“ Veoma je bitno da shvatimo šta je pravda a koja mi prava imamo kao građani. To je nešto što miješamo a to ne smijemo dozvoliti. Ako znamo koja prava imamo, lakše možemo doći do adekvatne pravde “, kazao je MA iur. Haris Brulić.

Koliko godina radnog staža imam, toliko sam i nepravde vidio, ali kada su ljudi svjesni da imaju svoja prava, tada se do pravde lakše dolazi, izkavio je advokat Hajdarević.

“ Termin pravda se pominje u ranim koracima društvene organizacije, tada se formirao termin nepravda. Čovjek ima pravo na ono što je stvorio ali mu to drugi oduzimaju. Iz krajnosti u krajnost, pa i pravdu i nepravdu je nemoguće pomiriti. Tako da sa pozicije na kojoj se nalazim, oni koji ne poštuju zakon, ne zasluzuju biti poštovanj jer su, nažalost na taj način ostali bez ljudskosti. Moramo se boriti protiv toga “, dodao je advokat Hajdarević.

Koliko su značajne kazne u zatvorima i koliko se zakon mora promjeniti, govorila je msc. Dečković.

“ Aktuelna desavanja u krivičnom zakonodavstvu, zalažu se za oštrije kazne sada jer je to neophodno danas sa ciljem da se zločinci iskorjene. Iako predstavnici državnih organa se zalažu za mnoge kazne pa čak i doživotne, uvjek postoje argumenti protiv. Ti osnovni protiv argumenti, neće ništa postici na te kazne ali i činjenicu da će to dovjesti do prenatrpanosti u zatvoru. Prema statistikama, jos uvjek ne postoji osudjenik koji je svoju kaznu maximalnu od 40 godina odsluzio, a to je poražavajuća činjenica “, naglasila je msc. Dečković.

Nakon završene tribine postavljena su pitanja, a jedno od značajnijih jeste i vezano za slučaj mladog Ernada iz Novog Pazara, koji je nastradao u Beogradu a ubica još uvjek nije pronađen.

Advokat Hajdarevic je odgovorio i naglasio da tužilaštvo radi pod pritiskom koji je nad pravnim sistemom. Porodica čak nema prava, već samo tužilaštvo, a porodica sama ne moze raditi. Samim tim, mi kao građani smo ugroženi jer nemamo mehanizme. Jedino možemo prozivati tužioce, da prozivamo sve redom, kako bi naš glas mozda cuo neko daleko i neko bi reagovao adekvatno. Ne postoji zločin koji je savrsen, i istina ugleda svetlost na kraju dana a tome se svi nadaju.

SANA