Naslovna Kultura U utorak svečana akademija Dan Sandžaka

U utorak svečana akademija Dan Sandžaka

531
Objavi

Manifestacija „Sandžački dani knjige“ koju organizira Matica Bošnjačka i Bošnjačko udruženje književnika Sandžaka povodom Dana Sadžaka, održana je u sandžačkim gradovima a bit će završena svečanom akademijom koja će biti organizirana u utorak u amfiteatru Fakulteta za Islamske studije sa početkom od 19h.

Na svečanoj književnoj akademiji bit će uručena nagrada „Sulejman Tabaković“ koja se ove godine prvi put dodjeljuje.

Organizatori zadovoljni reakcijom publike, ističu da ih raduje što je mlađa populacija zainteresirana za ovakve manifestacije.

„Mi smo izuzetno zadovoljni, bili smo od Novog Pazara, preko Sjenice, Pljevalja, Prijepolja, Tutina, večeras smo u Petnjici i naišli smo na izuzetan prijem, publika je bila prisutna, ljudi u nekom neposrednom govoru i razgovoru su jako zadovoljni tako da je ovo odlična manifestacija i nailazi na izuzetan prijem kod čitalačke publike.“, istakao Zehnija Bulić

Pored predstavljanja savremene sandžačke književnosti i njenih stvaralaca, svrha ove manifestacije jeste i međusobno upoznavanje pisaca sa prostora Sandžaka.

„Imamo pisce koji imaju 70 godina i onih koji imaju 25 godina i to druženje i upoznavanje između pisaca je jako korisno. Spisateljica koja je došla iz Njemačke je oduševljena ovom manifestacijom. Ona govori da obišla, što kažu, pola svijeta ali kaže da joj je najljepše ovdje u Sandžaku, među svojim ljjudima osjeća se neka toplina, prisnost, druženje tako da su izuzetni utisci svih učesnika ovogodišnjeg festivala „Sandžački dani knjige“.“

Pozvali su sve ljubitelje pisane riječi da prisustvuju svečanoj akademiji i poslušaju odabrane stihovi iz klasične sandžačko-bošnjačke književnosti.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA