Zukorlić: “Vlada da se izjasni o zaštiti prava Islamske zajednice”

  399
  Objavi

  U Narodnoj skupštini Republike Srbije uslijedio je dio predviđen za postavljanje pitanja premijerki Srbije i aktuelnim ministrima. Akademik Muamer Zukorlić postavio nekoliko pitanja, a prvo se odnosilo na, kako je istakao, obavezu Vlade da obezbijedi primjenu ustavnih načela i zakonskih odredbi koje se odnose na ravnopravnost svih crkava i vjerskih zajednica.

  “Naime, poznato je da je od 2007. godine došlo do ugrožavanja jedinstva Islamske zajednice, odnosno prava pripadnika Islamske zajednice da imaju jedinstvenu, tradicionalnu Islamsku zajednicu koja bi bila, prema zakonskim odredbama zaštićena isto onako kako se pruža zaštita Srpskoj pravoslavnoj crkvi i drugim crkvama, odnosno vjerskim zajednicama. Nažalost, tadašnji režim Tadić-Koštunica su zloupotrijebili državni aparat i ugrozili Islamsku zajednicu kršeći vrlo otvoreno i ustavne i zakonske odredbe i, evo, iako smo svjedoci da je došlo do određene promjene odnosa prema Islamskoj zajednici od strane ove Vlade, međutim ova Vlada je obavezna da posljedice koje su izazvale prethodne vlasti sanira”, istakao je akademik Muamer Zukorlić.

  Drugo pitanje odnosilo se na, kako je naveo akademik Zukorlić, još jedno ustavno i zakonsko pravo zagarantirano nacionalnim zajednicama mimo većinskoga naroda, u ovom slučaju – pravo na upotrebu bosanskog jezika za bošnjačku nacionalnu zajednicu.

  “Svjedoci smo ovih dana da imamo izuzetno agresivne stavove od strane određenih akademskih i drugih krugova koji osporavaju ovo pravo pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice. Poznato je da su ustav i zakon veoma jasni po ovom pitanju. Poznato je i da je Vlada na strani primjene ustava i zakona, međutim ja ovdje prenosim zabrinutost pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice, obzirom na ovu atmosferu o kojoj govorim i zato mi je potreban odgovor Vlade, odnosno jasan stav Vlade kako pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice ne bi bili uznemireni”, kazao je akademik Muamer Zukorlić.

  Treće pitanje ticalo se dijaspore i zakonskih obaveza da pripadnici bošnjačke dijaspore koja je, navodi akademik Zukorlić, veoma brojna, raspolažući podacima koji broje preko milion pripadnika bošnjačke dijaspore, bude tretirana kao dijaspora većinskog naroda po zakonu i od strane Uprave za dijasporu.

  Premijerka Ana Brnabić istakla je da, kako kaže, Srbija ima najviše moguće standarde za poštovanje prava i sloboda nacionalnih manjina.

  “Vlada Republike Srbije nastaviće da radi u skladu sa svim zakonima koji se bave ovom oblašću, prije svega zakonom o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, zakonom o zaštiti prava nacionalnih manjina, zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisma, matičnim knjigama, lokalnim samoupravama. Tako da, svakako predstavnici bošnjačke nacionalne zajednice nemaju razloga da budu uznemireni. Ako postoji neka konkretna stvar oko koje su uznemireni, a mi trebamo nešto da uradimo, kao što ste i Vi rekli – dođite, razgovaraćemo. Biće tu ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Kancelarija za ljudska i manjinska prava, tako da ćemo raditi u skladu sa svim ovim zakonima i ukoliko je potrebno dodatno nešto uraditi – uradićemo”, kazala je premijerka Brnabić.

  Akademik Zukorlić je nakon toga prokomentirao stav uprave Javnog servisa RTS-a koji se negativno izjasnio po pitanju zahtjeva BNV-a da se obezbijedi određeni vremenski prostor na toj televiziji za bošnjačku nacionalnu zajednicu. Isto tako, još jednom zatražio da se Vlada izjasni i po pitanju prava Islamske Zajednice da bude zaštićena.

  “Dakle, vezano za jezik glavna je stvar odluka, odnosno stav uprave Javnog servisa RTS-a koji se negativno izjasnio po pitanju zahtjeva BNV-a da se obezbijedi određeni vremenski prostor na toj televiziji za bošnjačku nacionalnu zajednicu u smislu jezika, ali i u smislu predstavljanja bošnjačke nacionalne kulture i to sa vrlo problematičnim i neprihvatljivim objašnjenjem da postoji neki Odbor za standardizaciju srpskog jezika koji je zapravo stava da to nije jezik i da tu ne postoji osnov da se ovo pravo primijeni. Dakle, ovim se šalje poruka da je neki Odbor, po meni neformalni, stariji od zakona i ustava i mi smo zapravo imali prilike ovih dana čitati to u medijima. Eto to je nešto što je konkretan postupak, a uz to, svakako i javno zastupanje tih stavova je nešto što veoma zabrinjava i ono što jeste naš zahtjev, ali isto tako i podrška ovoj Vladi da ne dopusti da nekakve paralelne grupe i strukture moći, paralelni centri koji se pokušavaju nametnuti kao neka vrsta paradržave, zapravo da oni budu ti koji će davati naloge zvaničnim organima i institucijama, u ovom slučaju Javnom servisu koji kao medijska kuća predstavlja servis svih građana. Dakle, to je što se tiče samog jezika, ali bih zamolio da se izjasnite i po pitanju prava Islamske Zajednice da bude zaštićena. Molim vas, dakle to je jedno veoma veliko pitanje. Ja znam i svjestan sam da to nije nešto što je ova Vlada proizvela i ja znam da je to veoma vruć krompir koji je ostavljen ovoj Vladi, ali ozbiljna vlast i ozbiljna Vlada se moraju suočiti i sa posljedicama nečega što su činile prethodne vlasti. Vi ste evo sada u prilici kao šira javnost Srbije da pratite i ono što se dešava u Crnoj Gori vezano za imovinu Srpske pravoslavne crkve, pa ste vidjeli kolike emocije sve to pokrene i koliko je to osjetljivo i teško pitanje. Ja znam da vi možete kazati da je to unutarnje pitanje IZ-e i da se ne možete miješati. Mi ne tražimo da se vlast  miješa u unutarnja pitanja IZ-e, ali mi tražimo da vlast obezbijedi odnos prema IZ-i isti kao i prema ostalim vjerskim zajednicama, ali ponajprije prema SPC-u. Zakon jasno kaže da je Vlada odnosno vlast obavezna da zaštiti zajednicu, svaku legalnu i tradiconalnu crkvu ili vjersku zajednicu ukoliko je ugroženo njeno pravo, odnosno bilo koja zakonska odredba u pogledu toga prava”, rekao je akademik Muamer Zukorlić.

  Uslijedio je odgovor premijerke Ane Brnabić u kom je istakla da se država ne može niti želi miješati u uređivačku politiku RTS-a, ali da je svakako tu sa svim svojim resursima da pomogne da se riješi ono što je po sredi. Kada su u pitanju prava Islamske zajednice poručeno da su potpuno otvoreni za dijalog i pružanje pomoći onoliko koliko je to moguće.

  “Što se tiče RTS-a, vlada Republike Srbije ne može da utiče na uređivačku politiku RTS-a ni na odgovore koji vam oni šalju. RTS mora da poštuje zakone Republike Srbije. Ako u bilo kom trenutku mislite da RTS ne poštuje zakone ili ih ne razumije dovoljno, ili treba da se pojasne – opet ja nudim sve usluge Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, pa da zajedno sjednemo sa RTS-om i da vidimo šta je po sredi. Ali direktan uticaj na RTS mi ne možemo da imamo niti želimo da imamo kao Vlada u jednoj državi kao demokratskoj zemlji. Što se tiče prava IZ-e da budu zaštićena – ponovo, ja se ponosim kao predsjednica vlade R. Srbije svim onim što R. Srbija radi, kakvo je društvo, koliko jednaka prava pruža, koliko je otvorena za različitosti vjerske, etničke. Računajte da smo tu i potpuno otvoreni za dijalog, da sve razumijemo, ne da se miješamo, ali da pomognemo koliko je moguće”, kazala je premijerka Ana Brnabić.

  Zukorlić je na kraju istakao da je očekivao da se i potpredsjednik Vlade Ivica Dačić i ministar vanjskih poslova izjasne po pitanju Uprave za dijasporu, obzirom da je, kako navodi, veliki broj predstavnika bošnjačke dijaspore zainteresiran da se programi dijaspore odnose i na njih.

  “Zaista je u pitanju milionska brojka Bošnjaka od Turske do Zapadne Evrope, od Australije do Kanade. Oni su u značajnom broju i građani ove zemlje. Oni su zainteresirani da se programi dijaspore odnose na njih. Zato, ja bih zamolio i da se Uprava za dijasporu, ali i projekti koji su predviđeni za dijasporu učine dostupnim i pripadnicima bošnjačke dijaspore. Za to postoji volja, mi kao narodni poslanici smo i njihovi narodni poslanici. Iako možda i nije bitno, ali sam veliki broj glasova na prethodnim izborima dobio u dijaspori. Tako su me i dodatno obavezali da predstavljam njihove interese, ali mislim da to pitanje nije periferno, već da je veoma važno, jer ono kako ja pokušavam da doživim državu je zapravo da je ona mehanizam i sistem koji mora dati sve od sebe da svim građanima ove zemlje, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost omogući ambijent zaštite, sigurnosti, jednakosti i na kraju krajeva zbog toga se i nalazim ovdje u ovom Parlamentu i zbog toga mi se vratio i optimizam, obzirom na dogovore koje smo postigli sa ovom vladom i vrhom države i to je ono za šta mislim da je dobar osnov i što su pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u dijaspori shvatili, ali sada je od izuzetne važnosti da operativno kroz sve te mehanizme to i potvrdimo”, završio je akademik Zukorlić.